E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch November 2015

 
Deze nieuwsbrief bevat afbeedlingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Beste Bezoeker,                                                       06 oktober 2022 

Nieuwsbrief over de natuur rond 's-Hertogenbosch, over activiteiten van het IVN/VNW en andere natuurorganisaties. IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming.

Deze nieuwsbrief E-sangher wordt ook verstuurd aan niet-leden van het IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch. Daarom worden activiteiten die alleen voor leden zijn, apart aangegeven met het IVN- logo:

 Logo IVN 2013

PS
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.

 

Binnenactiviteiten en bijeenkomsten

BBS NZ sDe meeste IVN binnenactiviteiten en bijeenkomsten vinden plaats in het NME-lokaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid, een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).
Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Algemene Ledenvergadering 2 november a.s.

Praat mee over onze vereniging op maandag 2 november, 20:00 uur. Locatie: Instructielokaal Brede Bossche School Nieuw Zuid (hoofdingang Jac. van Looystraat 5, ’s-Hertogenbosch).

IVN-Natuurgidsencursus Het Groene Woud

IVN Natuurgidsencursus Het Groene Woud1De groep bestaat uit cursisten van zes verschillende IVN-afdelingen en is gestart in oktober 2014; in juni 2016 eindigt de cursus. De blokken over de ecologie, de flora en de fauna hebben we afgerond. We zijn alweer toe aan het laatste inhoudelijke blok: landschap. De groep uit 's-Hertogenbosch heeft er plezier in.

Wil je meer informatie over deze cursus of wil je zelf IVN-Natuurgids worden? Neem dan contact op met Margreet ter Horst (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Tot 31 december kun je, je nog inschrijven voor de IVN-Natuurgidsencursus van IVN-Tilburg.Tijdens de start van het blok over het landschap hebben we een excursie gehad van Frans Kapiteijns van Natuurmonumenten. Hij heeft ons veel verteld over het ontstaan van het Groene Woud, de natuur en het beheer van de Kampina en de Beerze.

IVN Natuurgidsencursus Het Groene Woud2Een biologisch moment is gericht op zintuigen. Ja, daar horen ook de smaakzintuigen bij. We mochten het verschil proeven tussen een biertje met veel en een biertje met weinig hop. Proost en op naar het diploma!

Edelherten in Het Groene Woud

In het Scheeken tussen Best en Liempde wordt in 2016 een start gemaakt met de terugkeer van het Edelhert in het Groene Woud. Klik hier voor meer informatie.

IVN-lezing Waterschap Aa en Maas

groote wetering tussen berlicumseweg en zandvang sHet IVN-’s-Hertogenbosch organiseert op woensdag 18 november om 20.00 uur een lezing over het Waterschap Aa en Maas. Jos van der Stappen en Gijs Kerkhof vertellen boeiend over het waterschap waarmee elke inwoner van ’s-Hertogenbosch en omgeving heeft te maken. Het gaat over veiligheid tegen overstromingen, voldoende water voor land- en tuinbouw en natuurgebieden, schoon water en verbeteren van de leefomgeving van planten en dieren bij het inrichten van waterlopen. Daarbij zullen zij inzoomen op onderhoud en verduurzaming.

De lezing wordt gegeven in de Grote zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid aan de Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch. Meer informatie? Klik hier.

Boeken

Dommelboek van Bob Looije: Flora en fauna, cultuur en landschap in het Dommeldal, opgeluisterd met pentekeningen. Bestellen bij Helmi de Ruiter: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (18,00 euro).

Op vrijdag 6 november zal het boek Velder en Heerenbeek, oorsprong en toekomst van twee natuurparels in Het Groene Woud gepresenteerd worden. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie: klik hier.

Activiteiten IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

Logo IVN 2013Natuur beleven en nog wat leren ook kan bij de Natuurschool: op zaterdag 31 oktober 9.00-12.00 uur wordt er gevist in de Essche stroom bij Hal. Meld je aan of laat je vrijblijvend op de e-maillijst zetten bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De volgende Natuurschool is zaterdag 28 november, 9:00-12:00 uur.

2015 01 11 Verwijderen Vogelkers Zaterdag 7 november is de Nationale Natuurwerkdag. In Noord Brabant wordt op ongeveer 45 plaatsen in de natuur gewerkt door 1000 à 1500 vrijwilligers. Het IVN gaat Amerikaanse vogelkers bestrijden op de Nulandse heide, Bergstraat, Rosmalen. Start om 10.00 uur. Er wordt gezorgd voor koffie/thee in de pauze en warme soep na afloop. Aanmelden kan op www.natuurwerkdag.nl.

Zondag 29 november, 10:00-12:00: Publiekswandeling Maasuiterwaarden. Vertrek parkeerplaats café ‘De Lachende Vis’, Empel.

Activiteiten elders

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je naar een activiteit elders wil, i.v.m. met samenreizen.  

Voor andere activiteiten van IVN-afdelingen in Noord-Brabant de komende maand, klik hier. Met o.a. lezing en vogelexcursie in de Biesbosch, lezingen over amfibieën, zoogdieren, waterplanten roofvogels en uilen, vogelexcursie in de Maashorst, ‘inloopavond wolven’ (is dat niet gevaarlijk?) en heel veel natuurwerkdagen en wandelingen.

Donderdag 5 november van 17.45-21.30 uur organiseert Galant Vrijwilligersnetwerk het symposium ‘Gewoon (mee)doen’ over inclusief vrijwilligerswerk: inclusief voor iedereen, ook voor mensen met een beperking, ziekte of andere drempel om vrijwilligerswerk te doen. Voor informatie klik hier.

Vrijdag 6 november van 16.00-19.30 uur: inspiratieavond (in Eindhoven) voor IVN-ers uit Limburg en Brabant die met jeugd en/of ouderen (willen) werken. Workshops over natuuroudercursus, IVN Biowalking, Grijs Groen en Gelukkig en gezonde schoolpleinen. Voor meer informatie klik hier.

Woensdag 11 november organiseert de Provincie Noord-Brabant een bijeenkomst met als thema: ‘Een vitale bodem als fundament voor een robuuste natuur’. Met o.a. een lezing over de Moerputten en de Pimpernelblauwtjes. Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zaterdag 28 november: Landelijke dag Sovon Vogelonderzoek Nederland met boeiende lezingen en een uitgebreide informatiemarkt. De Reehorst, Ede www.sovon.nl/ld

Vele handen maken licht werk

De Projectgroep Vogel- en natuurwacht vraagt binnen de gehele vereniging wie er interesse heeft om vlotjes te maken voor de Zwarte stern en op het goede moment te plaatsen op enkele plekken in Den Bosch. De Zwarte stern was vroeger een algemene vogel in deze omgeving, maar is de laatste jaren zeldzaam geworden. Tevens is er het verzoek om aan een Biodiversiteitsproject in enkele wijken mee te werken. Voor nadere informatie even mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Werkgroep Heinistuin onderhoudt een gedeelte van het natuurgebied De Heinis . Deze werkgroep steekt iedere maandagmorgen de handen uit de mouwen, maar ze kunnen nog wel een paar extra handen gebruiken. Help de grote pimpernel en andere mooie planten, geniet van een voorbijvliegende ijsvogel en neem contact op met Louise Pondman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ideeën om in het Jeroen Boschjaar iets te doen als IVN? Mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Als je iets in je omgeving ziet, dat vraagtekens oproept over natuur, biodiversiteit en milieu, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Heb je ook een bijdrage voor de nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o

 
Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief