E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch December 2015

 
Deze nieuwsbrief bevat afbeedlingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Beste Bezoeker,                                                       27 september 2022 

De E-sangher, nieuwsbrief over de natuur rond 's-Hertogenbosch, over activiteiten van het IVN/VNW en andere natuurorganisaties. IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming.

Deze nieuwsbrief wordt ook verstuurd aan niet-leden van het IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch. Daarom worden activiteiten die alleen voor leden zijn, apart aangegeven met het IVN- logo: 

IVN logo beeldmerk small

 

 

Veel leesplezier!

Het bestuur

PS
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.

 

Binnenactiviteiten en bijeenkomsten

BBS NZ sDe meeste IVN binnenactiviteiten en bijeenkomsten vinden plaats in het NME-lokaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid, een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).
Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Nieuwjaarsreceptie 2016

Logo IVN 2013Het nieuwe jaar lijkt nog ver weg, maar zet 'm alvast in je agenda: vrijdag 8 januari 2016, 20.00 uur, de IVN nieuwjaarsreceptie. Ontmoet oude bekenden of leer nieuwe IVN-ers kennen, doe mee met de Nieuwjaarsquiz en geniet van de fotopresentatie van de werkgroep Natuurfotografie.

Locatie: Clubhuis Jeugdnatuurwacht Vught, Peellandstraat 1, Vught.

Natuur in de stad, 16 december 20.00 uur

Natuurbalans / Orbis heeft van Provincie en Gemeente een opdracht gekregen om de natuur in de stad te verstevigen. Natuur in de stad wordt steeds belangrijker o.a. door de verstedelijking maar ook omdat de natuur de stad in "vlucht". In dit geval gaat het om nestkasten voor huisbewonende vogels en vleermuizen en om plaatsing van struiken/heggen. Bewoners moeten betrokken worden bij het project en er zal gemonitord worden etc. Er moeten o.a. ambassadeurs komen en mensen die meehelpen. Natuurbalans / Orbis gaan een toelichting geven, vragen beantwoorden etc. Dit  IVN-breed met toegang voor andere wijkbewoners. Een kans om uw buurt natuurvriendelijker te maken!

Locatie: Brede Bossche School Nieuw Zuid, grote zaal (hoofdingang)16 december, 20. 00 uur.

Natuuroudercursus

Zoekkaart en LouiseZaterdag 21 november is de eerste natuuroudercursus afgesloten met een eindexcursie bij de Meerse plas en ontvingen de cursisten een certificaat uitgereikt door Frits Staats (gemeenteambtenaar). De 22 enthousiaste cursisten kregen ook een tas met veldwerkmaterialen zoals zoekkaarten, loeppotje, spiegeltje, etc. Zij gaan de komende tijd een leraar ondersteunen bij het onderwijs in de natuur. Meehelpen bij het opleiden van natuurouders in 2016? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie: klik hier.

Belang van vrijwilligers bij natuurinventarisaties

Natuurinventarisaties door vrijwilligers zijn van groot belang voor de natuur in Brabant. Verschillende organisaties maken dankbaar gebruik van deze informatie bij het beschermen van natuur en bij natuurbeleid. Op dinsdag 1 december geven sprekers van SOVON Vogelonderzoek, gemeente en Vlinderstichting vanuit hun rol inzicht in de waarde van natuurvrijwilligers. 

Voor meer informatie klik hier.

Notulen Algemene Ledenvergadering 2 november j.l.

IVn logo Nw klDe volledige notulen van de Algemene ledenvergadering op 2 november 2015 staan hier. Wel eerst inloggen als IVN-lid.

Het Karregat in 2015 

Plas sLees alles over het Karregat in 2015 op onze website. (Klik hier).

Activiteiten IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

Zondag, 13 December, 10.00-13.00 uur gaat de werkgroep Landschapsbeheer wilgen knotten bij de Moerputten. Vertrekpunt parkeerplaats Moerputten, Deutersestraat, 's-Hertogenbosch. Contact:Cor Haest, tel. 073-5215160, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondag, 27 December, 10.00 uur-12.00 uur: Publiekswandeling Sparrenburgbos: Landschap en historie. Vertrekpunt parkeerplaats Vivent Mariaoord, Vliertwijksestraat, Rosmalen.

Logo IVN 2013Natuur beleven en nog wat leren ook kan bij de Natuurschool: op zaterdag 9 januari 9.00-12.00 uur zoeken we sporen van Das en Ree bij de Brand. Meld je aan of laat je vrijblijvend op de e-maillijst zetten bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Activiteiten elders

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je naar een activiteit elders wil, i.v.m. met samenreizen.  

Zaterdag 5 december 2015: werken in de eendenkooi Maaspoort van 9-12 uur. www.eendenkooimaaspoort.nl

Andere activiteiten van IVN-afdelingen in Noord-Brabant de komende maand: klik hier. Met o.a. lezing bodemvruchtbaarheid, spinnen, Antarctica en wandelingen in o.a. Giersbergen en de Mortelen.

Maandag 14 december, 20.00 uur Verkadefabriek: MINC-café (Milieu, Innovatie, Natuur en Creativiteit)met o.a. Paus en duurzaamheid en vogels bij Jeroen Bosch. www.minc-denbosch.nl

Vele handen maken licht werk

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.
Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.

Wat kun je nog meer doen?

Meehelpen bij het voorbereiden van de natuuroudercursus on het voorjaar van 2016.

Meehelpen bij het organiseren van een diersporencursus in het najaar van 2016 (is niet veel werk, maar moet nog wel 'even' gebeuren).

Heb je ideeën om in het Jeroen Boschjaar iets te doen als IVN? Mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Als je iets u in je omgeving ziet dat vraagtekens oproept over natuur, biodiversiteit en milieu, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief?
Reageren of meer informatie?
Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen?
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

 
Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief