E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch mei 2016

 
Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Beste Bezoeker, 27 september 2022

IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch e.o. www.ivn-s-hertogenbosch.nl

Nieuwsbrief over de natuur rond 's-Hertogenbosch, over activiteiten van het IVN/VNW en andere natuurorganisaties. IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming.

Activiteiten die alleen voor leden van IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch zijn worden aangegeven met het IVN-logo:

IVn logo Nw kl

 

 

Veel leesplezier!

Het bestuur

PS
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.

 

Binnenactiviteiten en bijeenkomsten

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sDe meeste IVN binnenactiviteiten en bijeenkomsten vinden plaats in het NME-lokaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid, een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).
Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Nieuwe website on line!

Onze verenigingswebsite www.ivn-s-hertogenbosch.nl is vernieuwd! Kijk er eens naar en laat ons weten wat je ervan vindt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Biodiversiteitsdag 2016 rond het Engelermeer

IVn logo Nw klZondag 22 mei van 8:00-14:00 uur is onze jaarlijkse ledenactiviteit Biodiversiteitsdag. We gaan zo veel mogelijk soorten inventariseren rond het Engelermeer. En we zien oude bekenden of maken kennis met nieuwe IVN-ers, zoals onze aspirantgidsen, die het Engelermeer als adoptiegebied hebben. Deze dag begint rond 8.00 uur en waarschijnlijk zullen de vogelliefhebbers al wat eerder aanwezig zijn. De verzamelplek is het Engeler Visserspad. Gelieve zo veel mogelijk op de fiets te komen of te carpoolen, daar de omvang van het parkeerterrein beperkt is. Nadere gegevens volgen per separate mail.

Workshop Diersporen op de Pettelaar

Waar: landgoed De Pettelaer, Dooibroek en Sterrebos (verzamelen bij ingang Pettelaarsbos, Pettelaar 1, 5271 TR Sint-Michielsgestel; beperkte parkeerruimte, dus kom als het kan met de fiets).

Wanneer: zaterdag 11 juni van 10:00-13:00 uur.

Voor wie: voor alle leden, gidsen, docenten en bestuur van het IVN (max. 20 personen).

Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-29626183.

Voor meer informatie klik hier .

Jeroen Bosch in de natuur

JB500 Jeroen Bosch

Dit jaar besteedt ook het IVN aandacht aan de inmiddels overbekende schilder Jeroen Bosch met de volgende drie activiteiten:

Workshop eetbare planten op de Biodiversiteitsdag 22 mei (alleen voor leden).

Bezoek aan het natuurmuseum Tilburg naar de tentoonstelling Dieren van Jeroen Bosch, zaterdag 18 juni om 11.00 uur. Het natuurmuseum ligt vlakbij station Tilburg en we gaan met de trein naar Tilburg; opgeven is nodig bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Publiekswandeling in het Bossche Broek op woensdag 22 juni 20:00-22:00 uur. IVN-natuurgidsen gaan op zoek naar planten die Jeroen misschien gegeten en/of gebruikt heeft en we zoeken dieren (vogels) die Jeroen Bosch ook gezien en geschilderd heeft, zoals de krakeend en de ijsvogel.

IVN Vogelcursus 2016

Vogelcursus najaar 2016

In het najaar van 2016 zal het IVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o. weer een Vogelcursus verzorgen voor beginnende vogelaars. In de les en tijdens de excursies besteden we aandacht aan karakteristieke kenmerken van vogels, zoals grootte, verenkleed, vorm en kleur van de snavel en de kleur van de poten. Voor meer informatie klik hier .

Waddenexcursie 2016: Terschelling

De jaarlijkse Waddenexcursie (22-26 oktober) gaat naar Terschelling. Geniet met andere IVN-ers van de natuur van dit prachtige eiland. Meer informatie op onze website .

Activiteiten IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

img 0316 sOpen dag Haanwijk met twee wandelingen (11:00 en 13:00 uur) en een vaartocht (11:00 uur Halder) op zondag 8 mei 2016. In het bakhuis wordt vers brood gebakken, de kindermoestuin is open. Buitenlokaal Brabants Landschap, Haanwijk 4a, 5271 VG Sint-Michielsgestel.

 

IVn logo Nw klDe Natuurschool gaat woensdagavond 11 mei op stap. Thema: op zoek naar rivierbegeleidende planten langs de Maas. Verzamelen op parkeerplaats van de Lachende Vis, Oud Empel. Om 19.00 uur. Meld je aan of laat je vrijblijvend op de e-maillijst zetten bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Twee vogelwandelingen in het kader van de Nationale Vogelweek 2016:

Woensdag 18 mei, 14:00-16:00 uur in het Bossche Broek. Vertrekpunt: verlengde van de Zuiderparkweg, richting kruising met Cicerostraat.

Zaterdag 21 mei 2016, 10:00-12:00 uur in de Moerputten, vertrekpunt parkeerplaats Moerputten, Deutersestraat, 's-Hertogenbosch. Aanmelden is nodig via www.vogelweek.nl .

Donderdag 26 mei 2016, 20:00-22:00 uur gaan IVN-gidsen op zoek naar nachtegalen en vleermuizen in de Moerputten, vertrekpunt parkeerplaats Moerputten, Deutersestraat, 's-Hertogenbosch.

Activiteiten elders

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je naar een activiteit elders wil, i.v.m. met samenreizen.

Op 17-19 mei 2016: Cursus Cultuurlandschappen van Noord-Brabant – Het Groene Woud in Oirschot: http://www.rug.nl/research/kenniscentrumlandschap/cursus_nn . De cursus is al volgeboekt, maar IVN-ers kunnen €150 korting te krijgen. Dus als je je al eerder hebt aangemeld, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor deze korting.

Klik hier voor activiteiten van andere IVN-afdelingen in Noord-Brabant de komende maand, met o.a. cursussen nachtvlinders, vleermuizen, grassen en te veel wandelingen om op te noemen.

Voor activiteiten van KNNV in Noord-Brabant: klik hier .

Vele handen maken licht werk

Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ben jij de nieuwe redacteur van de nieuwsbrief? Deze nieuwsbrief wordt iedere maand weer in elkaar gezet door redacteur Ferd Sauter.

Maar omdat hij nu ook een duo-baan als voorzitter van het IVN heeft, wordt hem dat iets te veel werk. Je zou hem erg veel helpen als je de nieuwe redacteur van de nieuwsbrief zou worden. De vorige oproep heeft geen reacties opgeleverd, dus denk niet: een ander zal het wel doen, nee, jij bent aan de beurt!

Werkzaamheden: filteren van uitnodigingen en activiteiten die interessant zijn voor IVN/VNW-leden (via mail van de secretaris, onze eigen website), korte teksten maken voor de nieuwsbrief. De layout en foto's worden verzorgd door Rien van Eck, dus dat hoef je niet te doen. Geschatte werktijd: 1-2 uur per week. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

In de zomer van 2015 is het project 'Natuur in de wijk' van start gegaan in de gemeente Den Bosch. Er zijn gratis gierzwaluw-, huismus-, en vleermuiskasten en insectenhotels beschikbaar. Voor inventarisatie en monitoring van gierzwaluw en huismus is men nog op zoek naar vrijwilligers. Voor meer informatie klik hier .

Bemensen van een promotiestand van het Groene Woud. Interesse? Klik hier .

Zie ook www.ivn-s-hertogenbosch.nl/de-vereniging/vacatures .

Als je iets u in je omgeving ziet, dat vraagtekens oproept over natuur, biodiversiteit en milieu, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Heb je ook een bijdrage voor de nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o

 
Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief