E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch Juni 2016

 
Deze nieuwsbrief bevat afbeedlingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
header brs
Beste Bezoeker,                                                       06 oktober 2022 

 

IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch e.o. www.ivn-s-hertogenbosch.nl

Nieuwsbrief over de natuur rond 's-Hertogenbosch, over activiteiten van het IVN/VNW en andere natuurorganisaties.

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming.

Activiteiten die alleen voor leden van IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch zijn worden aangegeven met het IVN-logo:

IVn logo Nw kl

 

 

 

Veel leesplezier!

Het bestuur

PS
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.

 

Binnenactiviteiten en bijeenkomsten

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sDe meeste IVN binnenactiviteiten en bijeenkomsten vinden plaats in het NME-lokaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid, een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).
Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Biodiversiteitsdag 2016

IVn logo Nw klZondag 22 mei werd onze jaarlijkse ledenactiviteit (Biodiversiteitsdag) gehouden op landgoed Haanwijk. Een gezellige dag met bosuilen en een heerlijke lunch met wilde planten. Klik hier voor een verslag.

Nieuwe lezingen

Zet de volgende lezingen alvast in uw agenda: 19 oktober: Paddenstoelen - 16 november: Spechten – 14 december: Flora in en om ’s-Hertogenbosch. In het najaar volgt meer informatie.

Nog eens: Jeroen Bosch

Dit jaar besteedt ook het IVN aandacht aan Jeroen Bosch met de volgende activiteiten:

Bezoek aan het natuurmuseum Tilburg aan de tentoonstelling ‘Dieren van Jeroen Bosch’, zaterdag 18 juni om 11.00 uur. Het natuurmuseum ligt vlakbij station Tilburg; we gaan er met de trein heen. Opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Publiekswandeling in het Bossche Broek op woensdag 22 juni 20:00-22:00 uur. IVN-natuurgidsen gaan op zoek naar planten die Jeroen misschien gegeten en/of gebruikt heeft (verfplanten) en we zoeken dieren (vogels) die Jeroen Bosch ook gezien en geschilderd heeft, zoals de krakeend en de rietgors. Klik hier voor meer informatie. 

Voor meer info over de vogels bij Jeroen Bosch: lees het artikel van Thijs Caspers.

N.B. In dit stuk is een gedeelte weggevallen; hierbij de correcte tekst:

 … Overigens luidt de wetenschappelijke naam van de bunzing nog altijd ‘mustela putorius’ (stink-wezel)

De Heilige Christoforus

Op dit schilderij vinden we een zogenaamde ‘spreeuwpot’ afgebeeld. Wat is dat nou weer? Jacob Cats geeft in zijn gedicht ‘Galathea ofte Harders Minneklachte’ de functie van de spreeuwpot goed weer ....

Natuur (groot)oudercursus, najaar 2016

Najaar 2016 start het IVN met een gratis Natuurcursus voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die de school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. De cursus bestaat uit drie binnenlessen en vier buitenlessen in de maanden september, oktober en november. Attendeer ook andere mensen op deze cursus! Voor meer informatie klik hier.

Vogelcursus najaar 2016

In het najaar van 2016 zal het IVN/VNW ’s-Hertogenbosch weer een Vogelcursus verzorgen voor beginnende vogelaars. Voor meer informatie klik hier

Waddenexcursie

De Waddenexcursie in het najaar (22 - 26 oktober) gaat naar Terschelling.

Natuurgidsenopleiding

In september 2016 starten IVN West-Betuwe en Stroomhuis Neerijnen de opleiding IVN Natuurgids.

Ook in Brabant Zuid-oost is er een opleiding 

Edelhert

Brabants Landschap gaat samen met ARK Natuurontwikkeling in de zomer van 2016 edelherten uitzetten in Het Groene Woud. Donderdag 23 juni is hierover een informatieavond in Oirschot. Voor meer informatie klik hier

De Moerputten

'Een verdwenen spoorlijn heeft iets melancholisch'. Klik hier.

Activiteiten IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

Vrijdag 3 juni nachtvlinderavond op Haanwijk 4a, Sint Michielsgestel. Vanaf 21.00 uur is men welkom. Ontdektafels over vlinders staan klaar! Tevens worden er vlinderfoto's getoond op de beamer. De nachtvlinders zullen pas na 22.00 uur op het laken verschijnen. Bij slecht weer gaat het niet door.

Maandag 6 juni, 20.00 uur IVN-klets. Cor Haest neemt ons mee naar de Meerendonk, het natuurgebiedje naast de Brede Bossche School Nieuw Zuid. Wateraardbei en het Waterdrieblad staan dan (hopelijk) in volle glorie. En er is natuurlijk ruimte om te kletsen met andere IVN-ers. BBS Nieuw Zuid, ingang 4, Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch.

IVn logo Nw klWoensdag 8 juni 19.00 uur gaat de Natuurschool naar de stapsteen Groote Wetering, Maliskampsestraat 61, waar we de biodiversiteit bekijken in het water, op het land en in de lucht. Voor elk wat wils. Neem verschillende determinatieboekjes mee.

Op zaterdag 2 juli 11.00 gaat de natuurschool op zoek naar weerschijnvlinder en boomkikker. Deze excursie gaat NIET door bij regen/veel bewolking, want dan zien we ze zeker niet. Bij twijfel kun je informeren bij Louise de Kort tel 0642392960. Start: parkeerplaats ‘De rustende jager’ te Biezenmortel. Blijf op de hoogte en zet je op de e-maillijst bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

IVN-slootjesdagen. Kinderen vinden het altijd enorm spannend om te verkennen wat er allemaal in sloten leeft. Op zondagmorgen 12 juni, 10.00-12.00 uur, kunnen ze zelf waterdiertjes gaan zoeken in het Westerpark, ’s-Hertogenbosch. Vertrekpunt: Concordialaan, in de buurt van de uitkijktoren in het Westerpark. De activiteit is niet alleen op kinderen gericht maar ook op de opa’s en oma’s. Bossche IVN-natuurgidsen begeleiden de activiteit. Klik hier voor meer informatie. 

Open dag Haanwijk op zondag 12 juni 2016 met twee wandelingen (11:00 en 13:00 uur); dit keer geen vaartocht. In het bakhuis wordt vers brood gebakken, de kindermoestuin is open. Buitenlokaal Brabants Landschap, Haanwijk 4a, 5271 VG Sint-Michielsgestel.

Zaterdag 18 juni om 11.00 uur, bezoek Natuurmuseum Tilburg.

Woensdag 22 juni 20:00-22:00 uur. Publiekswandeling in het Bossche Broek: zie hierboven item over Jeroen Bosch.

Activiteiten elders 

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  als je naar een activiteit elders wilt, i.v.m. met samenreizen.  

Zaterdag 4 juni 2016 een groene rondleiding in de Eendenkooi Maaspoort om 10.00 uur precies. Burgemeester van Zwietenpark; de ingang van de kooi is aan het fietspad langs de A59 bij de vlonder met brug. Ga naar www.eendenkooimaaspoort.nl.

Vijf zomerweken op unieke plekken in de natuur, voor en door jongeren, met veel avontuur en plezier; voor jongeren vanaf 12 jaar. Ga naar www.woesteland.nl

Andere activiteiten van IVN-afdelingen in Noord-Brabant de komende maand: klik hier.

 

Vele handen maken licht werk

Voor vacatures binnen de vereniging klik hier. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze nieuwsbrief wordt iedere maand weer in elkaar gezet door uw redacteur Ferd Sauter. Maar omdat ik nu ook een duo-baan als voorzitter van het IVN heb, wordt me dat iets te veel werk. U zou mij erg veel helpen als u de nieuwe redacteur van de nieuwsbrief zou worden. De vorige oproep heeft nog geen reacties opgeleverd, dus wacht niet meer op een ander! Werkzaamheden: filteren van uitnodigingen en activiteiten die interessant zijn voor IVN/VNW-leden (via mail van de secretaris, onze eigen website), korte teksten maken voor de nieuwsbrief. De layout en foto's worden verzorgd door Rien van Eck, dus dat hoeft u niet te doen. Geschatte werktijd: 2 uur per week. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De organisatie van de Natuuroudercursus en de werving van de natuurouders, die helpen bij het natuuronderwijs op scholen, ligt bij Jaco Wijsman maar dat is best veel werk voor één persoon. We zijn dus op zoek naar iemand die hem kan ondersteunen, Werkzaamheden kunnen in overleg nog verder bepaald worden. Meld je aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook voor vragen kunt u op dit emailadres terecht.

Heb jij ervaring in het begeleiden van kinderen en wil je jouw liefde voor de natuur met ze delen? Dan is vrijwilliger worden in Het Bewaarde Land wellicht iets voor jou. Het Bewaarde Land is een natuurbelevingsproject voor groep 4, 5 en 6 van het basisonderwijs. Opleiding voor nieuwe vrijwilligers op 15, 17 en 22 juni. Meer informatie is te vinden op de website: www.hetbewaardeland.nl

Meld je aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je ideeën, wensen, projecten hebt voor de rivier de Aa en haar oevers. De Aa is een ecologische verbindingszone. Hoe kunnen we die inrichten? Wat zijn de kansen en knelpunten ? langsdeaa.nl

In de zomer van 2015 is het project 'Natuur in de wijk' van start gegaan in de gemeente Den Bosch. Er zijn gratis gierzwaluw-, huismus-, en vleermuiskasten en insectenhotels beschikbaar. Voor inventarisatie en monitoring van gierzwaluw en huismus is men nog op zoek naar vrijwilligers Meer info vind je hier.  

Als u iets u in uw omgeving ziet, dat vraagtekens oproept over natuur, biodiversiteit en milieu, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Heb je ook een bijdrage voor de nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

 

 

 
Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief