E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch November 2016

 
Deze nieuwsbrief bevat afbeedlingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
header brs
Beste Bezoeker,                                                       06 oktober 2022 

IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch e.o. www.ivn-s-hertogenbosch.nl

Nieuwsbrief over de natuur rond 's-Hertogenbosch, over activiteiten van het IVN/VNW en andere natuurorganisaties.

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming.

Activiteiten die alleen voor leden van IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch zijn, worden aangegeven met het IVN-logo:

IVn logo Nw kl

 

 

Veel leesplezier!

Het bestuur

PS:
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.

 

Binnenactiviteiten en bijeenkomsten

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sDe meeste IVN binnenactiviteiten en bijeenkomsten vinden plaats in het NME-lokaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid, een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch). 
Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Algemene Ledenvergadering

IVn logo Nw klMaandag 7 november, Brede Bossche School Nieuw-Zuid.

 

Programma:

20.00-21.00 uur: presentatie van Johan Mees, stadsecoloog van de gemeente 's-Hertogenbosch

21.10-21.30: pauze

21.30-22.00: overleg met Johan Mees, IVN-bestuur en -leden over de plannen van de gemeente, kansen voor de natuur en voor IVN Den Bosch.

Misschien hadden jullie het al gelezen in de krant? De gemeente gaat werken aan een nieuw ambitieus groen programma voor Den Bosch. Tijdens de ledenbijeenkomst zal stadsecoloog Johan Mees een toelichting geven op dit programma genaamd De Groene Delta 2.

Uitbreiding van het aandeel moeras en begraasde wildernis in de Diezemonding, de aanleg van een robuuste ecologische verbinding tussen het Aa- en Dommeldal en de uitbreiding van het Kanaalpark staan op het programma. Daarnaast ligt er de opgave om in de stad zelf meer ruimte te creëren voor ecologisch groen. De eerste projecten zoals een ecologisch bloemenlint langs de Bruistensingel en diverse natuuroevers staan al klaar om uitgevoerd te worden.

De Groene Delta 2 is meer dan natuur alleen. Belangrijke thema’s die gekoppeld worden zijn recreatie & toerisme, gezondheid & zorg en waterbeheer. En ook de samenwerking met bewoners, onderwijs en de lokale natuurorganisaties is onderdeel van de aanpak. Hierover gaat Johan Mees graag in gesprek met ons. 

Waterlicht

IVN Den Bosch blijft protesteren tegen het Waterlicht-evenement in het Bossche Broek.
In een groot artikel in het Brabants Dagblad van 1 november kondigen vier natuurorganisaties, waaronder IVN, een kort geding aan, als er toestemming komt voor dit evenement. Een korte versie van dit artikel is hier te vinden. Je kunt ook zelf bezwaar aantekenen tegen dit evenement door een briefje te sturen  aan de burgemeester, ter attentie van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid, Postbus 12345, 5200 GZ ‘s-Hertogenbosch vóór 14 november 2016. Hoeft niet ingewikkeld te zijn, een paar regels is voldoende.

Twitter en Facebook

Nog niet iedereen weet het, maar IVN Den Bosch is ook actief op twitter https://twitter.com/ivn_denbosch en facebook (https://www.facebook.com/ivndenbosch).

Uilenballen uitpluizen

nov 2016 uilenballenZaterdag in de herfstvakantie waren gidsen van de Jeugdnatuurgroep actief in de Verkadefabriek. Na afloop van de film De uilenbal gingen zo'n 30 kinderen een echte uilenbal uitpluizen. Iedereen was heel enthousiast.

Terschelling

Nov. 2016 TerschellingDe Waddenexcursie naar Terschelling in de herfstvakantie was weer geweldig. Met ijsvogel, barmsijs en volop paddenstoelen. Verslagen van deze Waddenexcursie komen in het winternummer van Den Boschrietsangher.  Bekijk hier de foto's. 
Volgend jaar gaat de Waddenexcursie naar Texel

Activiteiten IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

Gratis picknick-lunch op de Nulandse heide

Zaterdag 5 november is de Nationale Natuurwerkdag 2016. IVN ’s-Hertogenbosch doet daar aan mee en gaat aan de slag op de Nulandse heide. Vertrekpunt: Bergstraat (rode snelfietspad F59), Nuland;  doorrijden tot de spoorlijn Den Bosch-Nijmegen. We gaan Amerikaanse vogelkers te lijf en berkjes in de heide. Start om 10.00 uur, 11.30 pauze met koffie / thee / chocolademelk  en rond 13.00 uur afsluiten met soep en broodjes. IVN zorgt voor gereedschap. Breng zelf tuinhandschoenen mee. Aanmelden via de website www.natuurwerkdag.nl.

Zaterdag 12 november, 09:00-12:00 uur Natuurschool: korstmossen. Vandaag gaan we zoeken naar korstmossen op de Nulandse heide. Zoeken naar de korstmossen en naar hun naam. We vertrekken om 9 uur vanaf de Driekoningenstraat ter hoogte van de zandverstuiving.

Woensdag 16 november, 20.00-22.15 uur Lezing over Spechten door Gerard Compiet. Grote zaal BBS Nieuw-Zuid. Klik hier voor meer informatie.

Zondag 20 november, 10:00-13:00 uur Landschapbeheer: wilgen knotten. Locatie: Moerputten, vertrekpunt parkeerplaats Moerputten, Deutersestraat, 's-Hertogenbosch.

Zondag 27 november, 10:00-12:00 uur Publiekswandeling 'Natuur bereidt zich voor op de winter'. Locatie: Landgoed de Wamberg. Vertrekpunt: parkeerplaats ingang landgoed aan de parallelweg Berlicumseweg, Rosmalen.

Zondag 11 december, 10:00-13:00 uur Landschapbeheer: wilgen knotten. Deze zondag komt de Jeugdnatuurgroep ons helpen. Locatie: Moerputten, vertrekpunt parkeerplaats Moerputten, Deutersestraat, 's-Hertogenbosch.

Woensdag 14 december, 20:00-22:15 uur: Lezing over de bijzondere flora in en om ’s-Hertogenbosch door stadsecoloog Rob de Vrind. Hoewel de flora het moeilijk heeft, o.a. door betreding, vermesting en slecht (maai)beheer, legt men ook weer veel nieuwe natuur aan. Wat is er verloren gegaan, wat staat er nog en begint zich te ontwikkelen? Grote zaal BBS Nieuw-Zuid.

Cursus Natuurouder

Nov. 2016 NatuuroudersDe deelnemers aan de Natuuroudercursus bereiden zich momenteel enthousiast voor op de activiteiten die zij straks met kinderen op basisscholen gaan doen.
Op de Heinis hebben we niet alleen geleerd hoe je de waterbeestjes vangt, maar ook hoe je met kinderen de vangst bespreekt. Op Haanwijk hebben we heel veel geleerd over de kringloop. We weten nu dat er drie soorten paddenstoelen zijn: (1) vrienden, (2) vijanden en (3) vuilnismannen! Tijdens de binnenlessen leren we over hoe kinderen leren en wat dat betekent voor de soort natuuractiviteit die je kiest. Na de pauze zijn er steeds goed gevulde ontdektafels waarbij we alles kunnen ontdekken over de natuur. Als we vragen hebben, dan helpen de docenten ons en zo leren we nog meer.

Nog een paar bijeenkomsten te gaan en dan mogen we zelf een aantal activiteiten bedenken en uitvoeren. Spannend! Wil je ook natuurouder worden, of ken je iemand die interesse heeft? In het voorjaar wordt er weer een Natuuroudercursus verzorgd. Wil je meer informatie, stuur dan een email naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

IVN stelt een gratis herfst-lespakket beschikbaar voor leerkrachten en natuurouders. Klik hier voor meer informatie.  Het grote natuuractiviteitenboek: klik hier.

Activiteiten elders

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je naar een activiteit elders wil, i.v.m. met samenreizen.  

Composteren leren? Hier kun jeinschrijven.

Vrijdagmiddag 11 november 'Grijs, Groen en Gelukkig': workshop voor IVN-vrijwilligers die groene activiteiten willen organiseren voor bewoners van zorginstellingen in Brabant en Limburg, door Herman de Jongh van IVN Apeldoorn. Aanmelden bij José de Jonge, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dinsdag 15 november: Warandelezing in Tilburg 'Naar een beter voedselsysteem'.

Op 19 november en 3 december 2016: vrijwilligersdag Eendenkooi Maaspoort.

Zaterdag 26 november, Ede: Landelijke Dag SOVON, het jaarlijkse evenement voor alle vogeltellers en andere actieve natuurliefhebbers in Nederland. 

Activiteiten van andere IVN-afdelingen rond Den Bosch

Met o.a. een vogelexcursie in St. Oedenrode en knotten in Veghel. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten KNNV in Noord-Brabant

Activiteiten van KNNV in Noord-Brabant  Met o.a. een lezing over Jupiter, wandelen over de Oude Hondsberg en mossen in de Geelders. Klik hier voor meer informatie.

Vele handen maken licht werk

Het bestuur heeft op een aantal websites (platfom073, Vught voor elkaar) aanbod voor vrijwilligerswerk. We zoeken iemand die dit aanbod (samen met het bestuur) wil bijhouden. Het is niet veel werk, alleen aan het begin moet er e.e.a. opgestart worden.

Uit het bestuur

Als u iets u in uw omgeving ziet, dat vraagtekens oproept over natuur, biodiversiteit en milieu, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie je een probleem buiten op straat of in de buurt? Die lantaarnpaal nog steeds niet gerepareerd? Een vies bushokje, vuilniszakken ergens gedumpt of een fietspad met enorme gaten? Laat het snel en simpel weten met BuitenBeter. Deze app helpt je om gemakkelijk problemen, irritaties en verbeteringen bekend te maken bij je gemeente. Gemeenten willen namelijk graag een schone, veilige en goede leefomgeving realiseren, voor jou. Daarvoor is jouw opmerkzaamheid en feedback zeer waardevol. Voor meer informatie http://www.buitenbeter.nl/.

Heb je ook een bijdrage voor de nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van Bianca Holtrop 

 
Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief