E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch December 2016

 

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeedlingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
header brs
Beste Bezoeker,                                                       03 oktober 2022 

IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch e.o. www.ivn-s-hertogenbosch.nl

Nieuwsbrief over de natuur rond 's-Hertogenbosch, over activiteiten van het IVN/VNW en andere natuurorganisaties.

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming.

Activiteiten die alleen voor leden van IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch zijn, worden aangegeven met het IVN-logo:

IVn logo Nw kl

 

 

Veel leesplezier!

Het bestuur

PS:
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.

 

Binnenactiviteiten en bijeenkomsten

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten in het NME-lokaal of de grote zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid; het NME-lokaal is een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch). De grote zaal is te bereiken via de hoofdingang van de school aan de Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch.
Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Nieuwjaarsreceptie

Vrijdag 6 Januari 2017, 20:00 - …uur: Ontmoet oude bekenden of leer nieuwe IVN-ers kennen, doe mee met de nieuwjaarsquiz en geniet van de fotopresentatie van de werkgroep Natuurfotografie. Locatie: Clubhuis Jeugdnatuurwacht (JNW) Vught, Peellandstraat 1, Vught. 

Cursussen

Natuuroudercursus najaar 2016Op 5 november j.l. is de Natuuroudercursus van het najaar 2016 afgesloten met een reeks leuke activiteiten van de cursisten en daarna de uitreiking van de diploma's aan de 20 nieuwe natuurouders. Zij gaan scholen helpen met het natuuronderwijs. En op 12 november was de laatste excursie van de Vogelcursus. Zo'n 25 cursisten genoten van Zilver- en Goudplevier, baltsende Brilduikers en mooie Middelste zaagbekken.

Nieuwe cursussen

Vissen en amfibieën, Natuur en Landschap in eigen Omgeving, Vogelcursus en een Natuuroudercursus.

Lees hier meer over het cursusaanbod voor het voorjaar van 2017.

Waterlicht

Dank zij de vasthoudende inzet van Rien van der Steen van het IVN Den Bosch en van andere natuurorganisaties heeft de gemeenteraad een negatief advies gegeven over het Waterlicht-evenement in het Bossche Broek. Daarop hebben de organisatoren besloten om dit evenement niet door te laten gaan. Rust in het Bossche Broek en wat misschien nog wel belangrijker is: de deur lijkt nu wel definitief gesloten voor andere evenementen. Klik hier voor het artikel in het Brabants Dagblad. 

Natuur in 's-Hertogenbosch

BruistensingelOp 7 november j.l. hield Johan Mees, stadsecoloog, een presentatie over de plannen van de gemeente 's-Hertogenbosch om 70 ha nieuwe natuur aan te leggen in het Kanaalpark, de Dungense polder en de Diezemonding. Daarnaast is er ook geld voor projecten in de stad, voor betere groene en blauwe (water)netwerken. Een voorbeeld is de Bruistensingel, die samen met de Natuurwerkgroep Noord ingezaaid is met wilde bloemen. Kijk eens naar de wijk waar je woont, sluit je aan bij een natuurwerkgroep in de wijk of richt er zelf een op! Het werkt. 

Dassen

Bijdrage van Miriam Alders: De Zoogdierenwerkgroep is in het bezit van een wildcamera. Deze camera heb ik onlangs geleend en bij twee verschillende dassenburchten geplaatst. Dit heeft de nodige filmpjes van de das opgeleverd. Andere bewoners/voorbijgangers zijn: vos, rat, muis, konijn, ree en huiskat.

Filmpje 1 - Filmpje 2 - Filmpje 3 - Filmpje 4 - Filmpje 5

Twitter en Facebook

IVN 's-Hertogenbosch is ook actief op Twitter en Facebook

Natuurtip

Pas op de trilspin

Pholcus phalangioides 1 Grote trilspin Saxifraga Ab H BaasBinnenshuis kunnen we de slordige webben van de trilspin vinden. Ze leven van rondvliegende insecten die ze met hun lange poten bliksemsnel inpakken met spindraad. Vaak gaan ze ook op jacht naar lopende insecten zoals pissebedden, zilvervisjes en zelfs andere spinnen. Een nuttig huisdiertje dus. Bij gevaar gaat de trilspin heftig bewegen waardoor de aanvaller in verwarring wordt gebracht. De grootste vijand van de trilspin is waarschijnlijk echter de stofzuiger...

Tip van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boeken

Op zaterdag 10 december vindt de boekpresentatie plaats van een boek over De Liempdse Scheeken en een boek over stadsnatuur in Tilburg

Milieutip

Melkpak of plantenbak?

MelkpakkenplantenbakAfval is een grondstof, klinkt het steeds vaker uit de monden van milieudiensten. Voorwaarde is natuurlijk dat wij burgers al even wat voorwerk doen met het scheiden van onze elektra, plastics, papierstapel, lege flessen, frituurvet, kleding, batterijen enz. De gevorderde scheiders weten dat hun melk- en yoghurtkartons het best bij de plastics kunnen, vanwege de geplastificeerde binnenkant. Maar ze doen ook uitstekend dienst als kruidenbak in de keuken. Even de schaar erin en vullen met huisgemaakte compost! www.afvalstoffendienst.nl/afvalsoorten

Tip van: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Activiteiten IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

Zondag 11 december 10:00-13:00 uur, Landschapbeheer in de Moerputten: wilgen knotten. Deze zondag komt de Jeugdnatuurgroep ons helpen. Vertrek vanaf parkeerplaats Moerputten, Deutersestraat, 's-Hertogenbosch.

Maandag 12 december geven de spiksplinternieuwe IVN-natuurgidsen bij de IVN-klets een voordracht over hun adoptiegebied het Meer van Engelen.

...Plotseling duikt te midden der uitgestrekte hooilanden een langgerekte smalle watervlakte op, welke daar als een verscholen brokje wildernis in deze wijde cultuursteppe is achtergebleven... NME-lokaal BBS Nieuw Zuid.

Woensdag 14 december, 20:00 - 22:15 uur: Lezing over de Bijzondere flora in en om ’s-Hertogenbosch door stadsecoloog Rob de Vrind. Hoewel de flora het moeilijk heeft, o.a. door betreding, vermesting en slecht (maai)beheer, legt men ook weer veel nieuwe natuur aan. Wat is er verloren gegaan, wat staat er nog en begint zich te ontwikkelen. Grote Zaal BBS Nieuw-Zuid.

IVn logo Nw klZaterdag 17 december 9.00-12.00 uur, gaat de Natuurschool bij de Leemkuilen kijken naar watervogels op de drie plassen. Verzamelen bij de kruising Haarensebaan en Heusdensebaan, Biezenmortel. Deelname staat open voor alle IVN-leden.

Donderdag 29 december 10.00-12.00 uur: eindejaarsplantenjacht, georganiseerd door de Natuurschool en de Plantenwerkgroep; het is tevens een publieksactiviteit. Ga naar www.floron.nl/plantenjacht, download de zoekkaart en loop mee op zoek naar bloeiende planten. Vertrekpunt: Pettelaarse schans (Restaurant Croy), aan de Oude Gestelseweg.

Maandag 26 december (Tweede Kerstdag) 2016, 10:00 - 12:00 uur Publiekswandeling 'Landschap en historie van Coudewater'. Locatie Landgoed Coudewater, Peter de Gorterstraat, Rosmalen.

Natuurouders

Er is een nieuwe lesmodule voor leerlingen van groep 6 t/m 8: Natuurbeelden in de klas: drie themalessen met werkbladen en 18 korte natuurclips met unieke beelden van bijzondere dieren. De lesbladen kunnen worden gedownload voor gebruik in de klas. 

Activiteiten andere IVN-afdelingen

Andere activiteiten van IVN-afdelingen rond 's-Hertogenbosch de komende maand: klik hier. O.a. knotten in Veghel, nieuwjaarswandeling Tilburg.

Activiteiten KNNV 

Activiteiten van KNNV in Noord-Brabant: klik hier.  O.a. een lezing over 'grote dieren' in Tilburg. 

Vele handen maken licht werk

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.
Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken. 

Het bestuur heeft op een aantal websites (platfom073, Vught voor elkaar) aanbod voor vrijwilligerswerk. We zoeken iemand die dit aanbod (samen met het bestuur) wil bijhouden. Het is niet veel werk, alleen aan het begin moet er e.e.a. opgestart worden.

Uit het bestuur

Het bestuur is bezig met het jaarprogramma, de begroting van 2017 en met de planning van een vrijwilligersuitstapje dat we dit jaar weer willen organiseren. Als er mensen zijn met goede natuur­plannen voor het nieuwe jaar, meld je bij het bestuur. Er is ook geld beschikbaar om goede plannen te financieren.

Meldpunt: als je iets u in je omgeving ziet, dat vraagtekens oproept over natuur, biodiversiteit en milieu, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Een probleem buiten op straat of in de buurt? http://www.buitenbeter.nl/.

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van Bianca Holtrop, John Gallast en Michiel Elands.

Eindredactie en lay-out: Rien van Eck.

 

 
Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief