E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch Januari 2017

Deze nieuwsbrief bevat afbeedlingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
header brs
Beste Bezoeker,                                                       02 januari 2017 

IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch e.o. www.ivn-s-hertogenbosch.nl

Nieuwsbrief over de natuur rond 's-Hertogenbosch, over activiteiten van het IVN/VNW en andere natuurorganisaties.

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming.

Activiteiten die alleen voor leden van IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch zijn, worden aangegeven met het IVN-logo:

IVn logo Nw kl

 

 

Veel leesplezier!

Het bestuur

PS:
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.

 

Binnenactiviteiten en bijeenkomsten

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten in het NME-lokaal of de grote zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid; het NME-lokaal is een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch). De grote zaal is te bereiken via de hoofdingang van de school aan de Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch.
Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

2017

Het bestuur van IVN/VNW 's-Hertogenbosch wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar en veel mooie natuurbelevenissen in het nieuwe jaar!

En we hopen dat we u zien op de IVN-nieuwjaarsreceptie, vrijdag 6 Januari 2017, vanaf 20.00 uur. Proost op het nieuwe jaar, ontmoet oude bekenden of leer nieuwe IVN-ers kennen, doe mee met de nieuwjaarsquiz en geniet van de fotopresentatie van de Werkgroep natuurfotografie. Locatie Clubhuis Jeugdnatuurwacht (JNW) Vught, Peellandstraat 1, Vught.

Ledenconferentie IVN

Denk mee over de toekomst van IVN en over de meerjarenvisie IVN2021. Zaterdag 21 januari in Amersfoort. Graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwe cursussen in 2017

Amfibieën, reptielen en vissen. Twee avonden, alleen voor leden, op 26 januari en 9 februari.

Vogelcursus voor beginnende vogelaars. Theorieavonden 16-2, 2-3, 16-3 en 30-3 en vier excursies op zaterdagochtend 25-2, 11-3,  25-3 en 8-3.

Natuuroudercursus avonden 22-3, 12-4, 3-5 en excursies zaterdagochtend 1-4, 15-4, 13-5 en een terugkomochtend op 10-6.

Natuur en Landschap in eigen Omgeving.  Lessen op woensdag 22-2, 8-3, 29-3, 19-4, 10-5 en 31-5. Excursies op zaterdag 4-3, 18-3, 8-4, 29-4, 20-5 en 17-6.

Vogelgeluidencursus. Maart-april-mei; data nog niet bekend.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Wandel app

Leuke en actieve wandelapp 'Vossenstreken' voor kinderen van 5 tot 12 jaar.
Wie probeert 'm eens uit? En laat de E-sangher weten of het leuk was..

Natuur in eigen hand

Wil je zelf aan de slag met de ontwikkeling van natuur in je omgeving? Een bloemrijk weiland inrichten, een natte verbinding aanleggen, een voedselbos ontwikkelen of ervoor zorgen dat dat unieke stuk natuur behouden blijft? Kom dan naar ‘Natuur in eigen hand’ op woensdag 18 januari, 17-20 uur in Tilburg. 

Tuinvogeltelling

Tuinvogeltelling 2012Op 28 en 29 januari kunt u weer de vogels in uw tuin tellen. Klik hier voor meer informatie. 

Milieutip

Jan. 2017 Deelauto

Samen delen

Het sterk groeiende GreenWheels heeft in de Bossche binnenstad op bijna elke straathoek wel een auto klaarstaan. Je betaalt per rit en hebt zelf geen onderhoud meer. Om nog maar te zwijgen over afschrijvingskosten op metaal of kunststof. Voor wie erg gehecht blijkt aan een eigen 'heilige koe' voor de deur: deze kun je óók delen met anderen, via Snappcar bijvoorbeeld.

Heb je een milieutip? Mail door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Activiteiten IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

LEZINGEN

Woensdag 18 januari 2017, 20.00 uur: een lezing met behulp van Audiovisuele (AV)-natuurseries, mooie natuurfoto’s ondersteund door muziek. Grote Zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid, Jac. Van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch.

Woensdag 15 februari 2017, 20.00–22.00 uur: lezing over Uilen, door Marco Renes, zelfde locatie.

WANDELING

Zondag 29 januari 2017, 10.00–13.00 uur: Publiekswandeling Mariaburgbos en Nulandse Heide. Locatie Parkeerplaats Vivent Mariaoord, Vliertwijksestraat, Rosmalen. Deze 'doorloopwandeling' duurt 3 uur.

LANDSCHAPBEHEER

Lekker werken in de natuur, goed voor u én voor de natuur!

Zondag 15 januari 2017, 10.00-13.00 uur: Landschapbeheer, locatie Moerputten, parkeerplaats Deutersestraat, 's-Hertogenbosch (achter het Jeroen Bosch Ziekenhuis).

Zondag 29 januari en zondag 12 februari 2017, 10.00-13.00 uur: Landschapbeheer Groote Wetering. Locatie: Stapsteen, ingang Maliskampsehoeve (v/h Maliskampsestraat 61), Rosmalen.

IVN-KLETS

Dinsdag 31 januari 2017,  20.00 uur, BBS-Nieuw Zuid (NME-lokaal) ga je naar de IVN-klets om IVN-ers te ontmoeten. Peter Twisk houdt een voordracht ‘Maak jezelf onsterfelijk: voer je waarnemingen in’, over hoe je app's kunt gebruiken om het monitoren te vereenvoudigen. 

NATUURSCHOOL

IVn logo Nw klDe natuurschool verdiept zich op een relaxte manier in allerhande natuurzaken. Voor alle IVN-leden.

Donderdag 12 januari 2017, 9.30-12.30 uur: mossen en kostmossen van de Empelse uiterwaarden (deel 1). Vertrekpunt: parkeerplaats Lachende Vis te Empel.

Zaterdag 21 januari 2017, 9.00-12.00 uur: knoppen aan de bomen. Vertrekpunt: Wamberg 8, 5258 SM Berlicum.

Donderdag 2 februari 2017, 9.30-12.30 uur: mossen en kostmossen van de Empelse uiterwaarden (deel 2). Vertrekpunt: parkeerplaats Lachende Vis te Empel.

NATUUROUDERS

Er is een speurtocht gemaakt voor kinderen in natuurgebied midden in de stad: de Heinis. Vier studenten van de PABO hebben deze route uitgezet en ook een lespakket gemaakt voor de scholen het Noorderlicht en het Palet (beiden dichtbij de Heinis). Meer weten: mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Natuurtip

Jan.2017BosmuisMuizenissen

Wanneer je aan de bosrand een 'zandwaaier' ziet (boven smal, onder breed) is dat meestal een stortberg van de Bosmuis.  De Bosmuis is een actief en ondernemend diertje dat goed kan klimmen en springen. Hoewel hij meer 's nachts actief is, kan je het beestje ook overdag tegenkomen. Wanneer je geritsel hoort in de begroeiing, blijft dan eens stil staan en wacht af. Een goede kans dat je het muisje ook te zien krijgt. En wanneer het dan toch een merel blijkt te zijn die rondscharrelt, ook mooi toch? 

Activiteiten andere IVN-afdelingen

Andere activiteiten van IVN-afdelingen rond 's-Hertogenbosch de komende maand: klik hier. Met o.a.een lezing over ijstijden. IVN Best gaat op pad met o.a. een uilenwandeling op landgoed Heerenbeek.

Activiteiten KNNV

Activiteiten van KNNV in Noord-Brabant: klik hier. Met o.a. wandeling op Plantloon.

Activiteiten elders

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je naar een activiteit elders wil, i.v.m. met samenreizen.  

Zondag 8 januari om 10.00 uur: winterrondleiding Eendenkooi Maaspoort.

Zaterdag 14 januari 12.00-18.00 uur en zondag 15 januari 10.00-17.00 uur: expositie van Natuurfotografenvereniging Natuur in Beeld uit Middelrode met 150 natuurfoto’s, 12 natuurseries en twee natuurfilms. 't Spectrum, Steeg 9, 5482 WN Schijndel. Toegang gratis. De moeite waard!

Woensdag 18 januari 20.00- 22.00 uur: Lezing ‘Water in de tuin’ door Freya Macke (beleidsadviseur water van gemeente ‘s-Hertogenbosch). Hoe kan je regenwater in je tuin gebruiken en opvangen en groene daken maken? Wat voor subsidiemogelijkheden zijn er? Cultureel centrum De Schans, Troelstradreef 160, ‘s-Hertogenbosch. Kosten €2,50 voor niet-leden Groei&Bloei

Congres NOU (Nederlande ornithologische Unie) op 27, 28 en 29 januari 2017 in Nunspeet. 

Vele handen maken licht werk

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.
Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.

Het bestuur heeft op een aantal websites (platfom073, Vught voor elkaar) aanbod voor vrijwilligerswerk. We zoeken iemand die dit aanbod (samen met het bestuur) wil bijhouden. Het is niet veel werk, alleen aan het begin moet er e.e.a. opgestart worden.

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief?

Reageren of meer informatie?
Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen?
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van Bianca Holtrop, John Gallast, Michiel Elands.

Lay-out en eindredactie: Rien van Eck. 

 
Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief


Deel de inhoud op jouw Social media via deze buttons: