Tuincirkels Taxandriaplein

taxandriaplein groot 202008Van last naar lust - cirkels van hoop: een klein wonder in een uithoek van het Taxandriaplein. Op de hoek van de Van IJsselsteynstraat/Taxandriaplein en voor de deur van De Stijl, het bekende gebouw met die oranje hekdeuren, liggen twee groene tuincirkels. Daar waren ooit parkeerplekken en dat was een hangplek: herrie, rommel, lawaai, geen prettige sfeer. Door actie van direct omwonenden kwam hier verandering in: de straatstenen en de brommers maakten plaats voor groen: fris gras met daarin appelbomen en deze twee groencirkels. Drie buurtvrouwen ontfermden zich hierover en kregen wat geld voor de aanschaf van: een composteerkast, een heuse zelfbedienings(!)pomp met kindvriendelijke hengel, een regenton en beplanting. Na drie jaar is er al een aardig resultaat te bewonderen, in meerdere seizoenen.

In de ene cirkel mag de natuur z’n gang gaan, wel natuurlijk na wat ingrepen van de mens. In de andere cirkel wordt meer getuinierd om kruiden en bessen en zo te kunnen oogsten. Daar werden laatst door een deskundige van IVN maar liefst ruim 45 soorten planten ontdekt. Een klein insectenhotel siert inmiddels de grote boom in het midden.
Het buurt-egeltje kwam laatst ook even op bezoek. Ook kinderen uit de speeltuin komen soms even langs, ja om hun bal uit de cirkel tevissen, of nieuwsgierig te vragen: wat doet u, meneer? Mag ik helpen? Tuurlijk.Ik noem ze stilletjes al ‘Cirkels van hoop’.
Het is wel erg droog (klimaatverandering), maar er wordt gesproeid en met de gieter bewaterd: dus er lukt nog best het een en ander. In de toekomst willen we wel naar meer tropische planten en bomen toe vanwege de droge periodes. Kom eens kijken en genieten. Heb je zin om mee te doen? Meld je dan bij Peter of Monique. Dinsdagmiddag zul je hem er vaak aantreffen, samen met Sies van De Stijl.

Peter van Helden, mei 2020.