Landschapbeheer actief in Mariaburgbos Rosmalen

Vandaag 18 september is de IVN landschapsbeheer werkgroep bezig met onderhoud in het gebied “Mariaburgbos”.
Deze groep van vrijwilligers, veelal herkenbaar aan hun geel/groene kledingstukken, is meerdere keren per jaar in dit gebied actief voor onderhoud.

In dit gebied zijn, in het kader van het verhogen van de bio-diversiteit, vele nieuwe en verschillende soorten boompjes geplant. Er is echter één boomsoort die veel sneller groeit dan deze nieuwe aanplant en zelfs ook deze aanplant in hun voortbestaan bedreigt. Het betreft hier de Amerikaanse vogelkers. Deze soort in niet inheems en daarnaast ook invasief en wordt ook, zeer toepasselijk, “bospest” genoemd.

Deze boomsoort werd in 1700 voor het eerst als sierstruik geplant. Later werd het geplant voor houtproductie, echter het hout was niet van goede kwaliteit. Zo rond 1920-1950 werd deze boom geplant in naaldbossen om, door de snelle groei, de naaldbomen de hoogte in te laten groeien voor productiehout.

Inmiddels is deze boom als “invasieve excoot” geclassificeerd en werkt oa IVN landschapsbeheer aan het verwijderen van deze boom en het voorkomen van verspreiding.

Dit wordt gedaan door:

  • jonge zaailingen te verwijderen. Deze kunnen makkelijk uit de grond worden getrokken
  • Boomjes die nog niet zaad kunnen vormen moeten worden uitgegraven of worden uitgetrokken met een stronkentrekker
  • Grotere bomen die zaad kunnen vormen worden vaak gekapt of geringd. Ringen houdt in dat de sapstroom wordt verstoord en de boom afsterft. Daarvoor met men wel een aantal jaren deze stronken blijven snoeien totdat de boom uiteindelijk het niet meer redt.
  • Hele grote bomen zullen met zwaar materieel moeten worden verwijderd.

Het zaad van de bomen blijft echter lang kiemkrachtig, dus als een stuk bos is ontdaan van deze boom, kan er licht op de grond komen en komen de zaadjes van jaren geleden op.

U kunt de boom herkennen door een stukje bast te beschadigen met een stukje metaal of met de nagel. Indien u  een lichte geur van amandelen of bitterkoekjes ruikt is dit een teken dat u een vogelkers heeft gevonden.

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.