Deelname aan onze activiteiten is op eigen risico

na inloggen ziet u alle activiteiten, ook die alleen voor leden bestemd zijn

Login voor leden

Activiteitenkalender

Agenda

Download als een iCal bestand
Natuurlezing Kampina door Frans Kapteijns
Woensdag, 3. November 2021, 20:00 - 22:00
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kampina verkl 1406 04 SmallHelaas is deze lezing volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden! Kijk ook eens naar onze andere lezingen en excursies verderop deze pagina.

IVN Natuureducatie ’s-Hertogenbosch organiseert op woensdag  3 november 2021 om 20.00 uur een  lezing over  de “Flora en fauna van de Kampina”. De lezing wordt gegeven door Frans Kapteijns. Hij is een groot natuurliefhebber en kent als natuurgids en boswachter de Kampina als geen ander.

De Kampina is een fraai heidelandschap dat omringd wordt door bossen en wordt doorsneden door enkele beken. Het noordelijk deel van de heide is vrij droog met veel struikheide, het zuidelijk deel is vochtiger. Opmerkelijk zijn de vele blauwe bosbessen in juli en de paarse heide in augustus. Er groeien klokjesgentiaan en zeggesoorten. Zomers vliegt de boomvalk hier en de wulp, tureluur en roodborsttapuit komen in het gebied voor. Met een beetje geluk kunt u een levendbarende hagedis zien of het doortrekken van kraanvogels. In het noorden van de Kampina liggen vennen, die door regenwater worden aangevuld. Hierdoor zijn ze voedselarm en groeien er bijzondere planten als zonnedauw, lavendelheide, en veenbes.

In het zuidoosten van het gebied stroomt de Beerze die overgaat in de Kleine Aa en het Smalwater. In het stroomdal van de Beerze vindt u elzenbos met hop en bitterzoet, vochtige heide, gagel en beenbreek. In de winter treedt de Beerze buiten haar oevers. Deze overstromingen zijn een weelde voor water- en trekvogels, zoals steltlopers, ganzen en eenden. Verder loopt de Beerze door het Banisveld. Hier groeit moerashertshooi en de lisdodde en grazen runderen. Vogels als het blauwborstje, de kleine plevier en de heggemus komen hier volop voor.

Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.   

Let op de IVN website www.ivn-s-hertogenbosch.nl voor actuele informatie m.b.t. de coronamaatregelen. Voelt u zich niet goed blijf thuis

Tip: kom lekker op de fiets!
Locatie Grote zaal BBS Nieuw-Zuid, Jac. Van Looystraat  5  5216 SB ’s-Hertogenbosch
zaal open 19.30 uur

Deelname aan onze activiteiten is op eigen risico

na inloggen ziet u alle activiteiten, ook die alleen voor leden bestemd zijn

Login voor leden

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.