Een IVN natuureducatie-cursus om met (school)kinderen de groene omgeving te ontdekken

Hoe mooi is het om met (school) kinderen de groene omgeving te ontdekken. Het IVN biedt leerkrachten, pedagogische medewerkers én (groot) ouders de mogelijkheid een korte cursus te volgen.

Wat kan de deelnemer na de cursus?

De IVN-cursist laat schoolkinderen speels en gericht genieten van de natuur in het gekozen thema.
Bijvoorbeeld door

o kinderen een bloemenschilderij te laten maken of boomschors te laten tekenen
o samen stil te zijn en te luisteren naar natuurgeluiden
o kinderen met een kleurenwaaier op pad te sturen om natuurtinten te vinden
o bomentikkertje te spelen
o kleine diertjes spotten.

natuuropschool 2015aIVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o.geeft regelmatig cursussen voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die een school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie(NME).

Meer info bij coördinator van de IVN werkgroep School en Natuur: Jaco Wijsman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

terugkomdag 12 9 2018 ere aan JacoOp 8 september 2018 waren natuurouders actief op de tweede terugkomdag: een dag om ervaringen uit te wisselen en nieuwe activiteiten te volgen en uit te voeren.Op een prachtige dag achter het Cello-terrein in Rosmalen vertoefden wij naast ‘het huisje van Fleur’: Een echte schaftwagen met alle benodigdheden voor de kinderen in Het Bewaarde Land. Het eerste uur, gezeten op enkele buitenbanken, vertelden we elkaar wat we zoal voor basisscholen deden of willen doen. Francoise liet zien hoe je heel simpel een vlinder kunt vouwen, knippen en om je vinger doen. Wel pas nadat je in de natuur een vlinder ziet en die probeert na te kleuren.

presentatie filmpjes natuuroudersHet IVN heeft promofilmpjes gemaakt waarin wordt uitgelegd wat er zo leuk is aan de Natuuroudercursus. 

Er is een filmpje voor IVN-afdelingen die erover denken om ook een natuuroudercursus te gaan organiseren en een filmpje voor Natuurouders die overwegen actief te worden als Natuurouder. 
De gidsen van IVN 's-Hertogenbosch komen mooi in beeld!  

  

Op 21 april 2018 studeerde William af als volleerd natuurouder met de activiteit 'eten en drinken uit de natuur'. Hij liet zijn mede cursisten zoeken, besprak verschillende planten en maakte daarna een heerlijk watermunt-hondsdraf thee.  

Eetbare wilde planten 

eetbere wilde planten           

Met brand- of dovenetel

Maak je een lekkere soep echt af

Zet maar op het vuur die ketel

Voor thee met watermunt of hondsdraf

Kleefkruid, Zevenblad, Rood en witte klaver

Het is zowaar allemaal eetbaar

Ja… de natuur heeft goede waar 

Niet alleen een kok, maar ook een graver


In het veld of aan de waterkant

Kun je de beste kruiden vinden

Kleine veldkers, een pittige plant 


Maar met Look-zonder-look

Een hartige saus voor je beste vrienden

Natuurlijk, daarmee kan het ook 

 

look zonder look

Look-zonder-look (Alliaria petiolata)

Look-zonder-look heeft een ui- of knoflookachtige geur maar is daar geen familie van.

De aromatische bladeren en bloemen kunnen worden gegeten en geven een ui of mosterdachtige smaak aan salades.

brandnetel
Grote brandnetel (Urtica dioica)

De grote brandnetel bevat veel vitamine A en C, ijzer, eiwitten, mangaan, calcium en kalium.

Vergeet geen handschoenen mee te nemen als je deze gaat plukken! Zodra je de plant kookt verliest deze de prikkende kracht en kun je de plant veilig eten.

kleefkruid

Kleefkruid (Galium aparine)

Galium aparine, daar kun je niet omheen. Het blijft vaak aan je kleding kleven.

Wanneer je de jonge scheuten kookt, verdwijnt ook de kleefkracht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de groente ergens blijft kleven op weg naar je maag!

paardebloem

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Misschien verrast het je dat deze plant eetbaar is omdat het door veel mensen als onkruid wordt gezien.

De jonge bladeren zijn, behalve voor het konijn, ook voor mensen prima eetbaar. Als je deze jonge bladeren afdekt en ze blijven wit, zijn ze minder bitter.

Deze bladeren staan ook wel bekend als ‘molsla’. Ook de gele bloemen kun je zonder te koken eten.

hondsdraf

Hondsdraf (Glechoma hederacea)

Hondsdraf, is een plant die wellicht niet gelijk een belletje doet rinkelen. Net als weegbree zie je de plant vaak in de buurt van brandnetels. Hondsdraf is vooral geschikt om thee van te zetten. Het bevat net als groene thee sterke antioxidanten die het verouderingsproces helpen bestrijden.

watermunt

Watermunt (Mentha aquatica)

Een overblijvende plant, die in Nederland veel voorkomt langs waterkanten, in moerassen, rietlanden en vochtige bossen. De fris kruidige plant is geschikt om te gebruiken in allerlei gerechten, maar je kunt er ook heerlijke thee van zetten.

certificaat Petra voorjaar 2018De vijfde Natuuroudercursus werd op 21 april 2018 afgerond met prachtige proeven van bekwaamheid door de cursisten. Op het natuurgebiedje De Meerendonk mochten de mede cursisten en docenten kleuter zijn of basisschoolleerling. Elke cursist verzorgde binnen een biologisch moment, een biologisch onderwerp, twee werkvormen. Dat leverde een grote diversiteit van mooie momenten op waardoor wij de natuur nog beter leerden bekijken en ons daarover verwonderen.
 
 
 
 

NOC Haanwijk 20171111 SmallZaterdag 11 november hebben zo'n 12 cursisten van de natuur(groot)oudercursus hun diploma behaald op een afsluitende ochtend op landgoed Haanwijk. Natuurouders en -grootouders gaan in de klas helpen en met kinderen naar buiten de natuur in. Prachtige voorbeelden zagen we bij de laatste les, waar de cursisten een korte activiteit hadden voorbereid. Op de natuuroudercursus-pagina vindt u de succesverhalen van deze dag. 

 

 

 

 

IVN natuurouder kinderenNa vier succesvolle natuuroudercursussen hebben ruim 60 opa’s, oma’s en ouders hun certificaat ‘natuurouder’ behaalt. Dat betekent dat zij aan het werk kunnen voor basisscholen en ook wel voor de IVN jeugdnatuurgroep en/of het bewaarde land.

Niet elke natuurouder is even actief. De IVN werkgroep school en natuur blijft zoeken naar mogelijkheden om de natuurouderactiviteiten te verduurzamen. Daartoe bespreekt de werkgroep mogelijkheden van terugkomdagen, een digitaal platform en de oprichting van een schoolgidsengroep.

Gelukkig zijn er ook heel wat succesverhalen te vertellen over de inzet van natuurouders. Daartoe vooral deze bijdrage.

biesbosch slakWordt u onze natuur(groot)ouder?

Samen met de leraar en kinderen natuur beleven daar waar het hoort: In de natuur!

Op 21 september 2017 start een korte, gratis cursus voor natuur(groot)ouder waarin u de praktijk van natuuronderwijs ervaart en meer inzicht verwerft om kinderen, onder supervisie van de leraar, te begeleiden in de natuur. De cursus bestaat uit 7 lessen met theorie en praktijk.

270px 5 stip LHBNajaar 2016 start het IVN /VNW ’s-Hertogenbosch e.o. met een gratis natuurcursus voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die de school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. Deze cursus heeft de naam “Natuur(groot)oudercursus” en bestaat uit drie binnenlessen en 4 buitenlessen in de maanden september, oktober en november. 

De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie (NME). Natuur(groot)ouders kunnen de leraren bijstaan bij de les. Ze geven zelf geen les, dat blijft de verantwoordelijkheid van de leraar.

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.