Natuur(groot)oudercursus, najaar 2015

Dit najaar start het IVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o. met een cursus voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die de school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. Deze cursus heeft de naam ‘Cursus voor Natuur(groot)ouder’.

De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie (NME). Natuur(groot)ouders kunnen de leraren bijstaan bij de les. Ze geven zelf geen les, dat blijft de verantwoordelijkheid van de leraar. Welke leraar vindt ondersteuning niet fijn bij natuur en milieueducatie in de klas of bij het ontdekken en beleven van de natuur buiten de school? Bijvoorbeeld bij veldwerk rondom vruchten en zaden, of het lopen van natuurpaden. Natuur(groot)ouders helpen de leraar om kinderen deze ervaringen te laten ondergaan en ontdekken. Activiteiten onder én na schooltijd vergroten het effect van een kennismaking met natuur en milieu.

Het IVN docententeam bestaat uit ervaren, tot natuurgids opgeleide vrijwilligers, die de natuur in de directe leefomgeving een warm hart toedragen. Onze missie is om door voorlichting en educatie dit gevoel op anderen over te dragen.

 

IVN-afdelingen in het hele land hebben in de afgelopen jaren al veel natuur(groot)ouders opgeleid. Op scholen is een enthousiaste, elkaar inspirerende groep ontstaan. Er is sprake van school- en wijkgebonden activiteiten, waaraan school en (groot)ouders/bewoners actief deelnemen. Dat willen we als IVN/VNW ’s-Hertogenbosch graag ondersteunen.

Op dit moment zijn wij bezig met deze cursus vorm te geven en alle scholen in de omgeving te informeren. Ideeën over natuuronderwijs en de gewenste ondersteuning kunnen hierbij ook nog worden uitgewisseld. Ook willen wij graag weten waar uw vraag ligt met betrekking tot inzet van vrijwilligers bij NME.

We willen in het najaar starten met het opleiden van vrijwilligers van maximaal vijf scholen (maximaal 20 deelnemers) en zijn daarom op zoek naar scholen die gebruik willen maken van dit aanbod.

De grove planning is als volgt:

-   tot de zomervakantie informeren van scholen en uiteindelijk komen tot een definitief aantal deelnemende scholen. Afspraken maken over het gebruik van ruimtes en materiaal en over manieren van werving van belangstellende ouders;

-   eerste maand(en) na de zomervakantie: werving onder ouders en andere belangstellenden;

-   medio oktober: start cursus.

Het IVN heeft wervingsmateriaal en kan voorlichting geven op scholen (bijvoorbeeld tijdens ouderavonden). Omdat het de eerste cursus is die IVN/VNW ’s-Hertogenbosch gaat geven en om de drempel tot deelname zo laag mogelijk te houden zal de deelname gratis zijn. Wel vragen we aan alle deelnemers een borg van € 25 die men terugkrijgt als de cursus met goed gevolg is doorlopen.

Vooralsnog is deelname alleen mogelijk voor scholen binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch, maar mocht jouw school buiten de gemeente liggen en is men toch geïnteresseerd, neem dan contact op.

Je kunt je als school aanmelden om mee te doen met dit initiatief. Stuur daarvoor een e-mail met je gegevens naar IVN-er

Léon van Balkom

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.