Buitenlokaal Brabants LandschapIedere tweede zondag van de maand, van april t/m september, is het buitenlokaal op Landgoed Haanwijk geopend van 12.00 tot 14.30 uur. Ook sociale tuinderij De Scheve Schup kan dan bezocht worden. Voor cultuurliefhebbers is Museum Romeins Halder aan te raden. Maak de dag naar Landgoed Haanwijk extra speciaal met een vaartocht over de Dommel. 


Buitenlokaal Haanwijk
Het ideale startpunt voor een verkenning van het veelzijdige Landgoed Haanwijk is het Buitenlokaal van Brabants Landschap. Hier geven vrijwilligers van Natuurgroep Gestel en IVN ‘s-Hertogenbosch uitleg over het landgoed. Om 12.30 uur start een gratis excursie onder leiding van natuurgidsen. Bij voldoende animo is er ook een stiltewandeling. Kom op tijd en wandel mee, aanmelden is dus niet nodig.

Vaartocht over de Dommel
Het bezoek aan Landgoed Haanwijk wordt extra speciaal met een vaartocht. Reserveer deze via www.vestingfietsen.nl , uiterlijk 48 uur van tevoren en o.v.v. Publieksexcursie Haanwijk.De vaartocht start om 10.45 uur bij de aanlegsteiger in Halder en duurt ongeveer 1 uur. Daar verruilen deelnemers het vaste land voor het water en stappen zij in een fluisterboot van de Hertogboeren om ‘s-Hertogenbosch en zijn omgeving eens te bekijken vanaf de Dommel. U vaart onder meer langs Kasteel Maurick in Vught en Oud Herlaer in Sint- Michielsgestel. Voor de vaartocht betalen volwassen deelnemers € 11, - per persoon. Beschermers van Brabants Landschap betalen op vertoon van de jaarkaart € 8, - per persoon. Kinderen jonger dan 5 jaar mogen gratis meevaren. Kinderen ouder dan vijf jaar kunnen tegen het gereduceerde tarief van € 5,50 per kind mee. Voor kinderen van beschermers van Brabants Landschap geldt een bedrag van € 4, - per kind. Betaling dient vooraf plaats te vinden d.m.v. telebankieren (aan boord kan niet worden gepind).


Museum Romeins Halder
Op deze zondagen is niet alleen het Buitenlokaal geopend, maar ook Museum Romeins Halder. Hier gaat u terug in de tijd naar de periode dat hier, langs de Dommel, Romeinen leefden. Het museum is geopend van 12.00 tot  6.00 uur. Om 13.30 uur wordt een museumwandeling georganiseerd. De kosten daarvoor zijn € 5,- per persoon (voor beschermers van Brabants Landschap € 4,- p.p. en kinderen t/m 12 jaar gratis). Deze wandeling kunt u bij de balie van het museum reserveren. Kijk op www.romeinshalder.nl voor meer informatie en overige openingstijden.

Zelf op pad met Vossenstreken
Liever zelf op pad zonder gids? Dat kan met ‘Vossenstreken’, de avontuurlijke wandelapp voor kleine én grote avonturiers. Op Landgoed Haanwijk kunt u uit drie routes kiezen. Kijk hiervoor op www.vossenstrekenapp.com .

Praktische informatie
Adres Buitenlokaal: Haanwijk 4a, Sint-Michielsgestel. De andere genoemde locaties zijn
allemaal op loopafstand hiervan.
Parkeren: Kom bij voorkeur op de fiets. Auto’s parkeren aan de Halderse Akkers, Sint-Michielsgestel (bereikbaar via de Vughterweg). Vanaf hier is het een kleine kilometer wandelen door de prachtige laan.
Programma:
10.45 uur: vaartocht Vestingfietsen & varen/Hertogboeren
12.00 - 14.30 uur: Buitenlokaal geopend
12.00 - 14.30 uur: Tuinderij De Scheve Schup geopend
12.00 - 16.00 uur: Romeins Museum geopend
12.30 uur start natuurwandeling en eventueel stiltewandeling op Haanwijk.
13.30 uur: museumwandeling “Van nu tot de Romeinen ……. en weer terug”. Start vanaf het museum.

Programma Heinisdag zondag 24 april 2022

heinis kaartje3

 Alle activiteiten starten bij het infopunt naast het speelveld

Hoe laat  wat waar
10.00 opening infopunt 
10.15 - 11.00 leren van de bijen infopunt
11.00 - 11.30 rondetafelgesprek infopunt
11.00 - 12.00 IVN wandeling Heinis
11.00 - 12.00 waterdiertjes Heilige-Geestwiel
11.45 - 12.45 zaaien boekweitakker
13.00 - 13.30 pannenkoeken speelveld
13.30 - 14.30 rondleiding volkstuinen

volkstuinen

14.00 - 14.45 spelen in de natuur Heinistuin
14.00 - 15.00 IVN wandeling Heinis
14.30 - 15.00 rondetafelgesprek infopunt
15.00 - 16.00 IVN wandeling Heinis
16.00 afsluiting infopunt

 

10.15: Leren van de bijen: loop mee met een imker en bezoek de bijen

11.00 en 14.30: Rondetafelgesprek: denk mee over de toekomst van de Heinis

11.00, 14.00 en 15.00: IVN natuurgidsen laten de mooiste plekken van de Heinis zien en vertellen over de geschiedenis van het gebied.

11.00: waterdiertjes scheppen met natuurouders van IVN / Het Palet.

11.45: inzaaien van de boekweitakker met boekweit en wilde bloemen.

13.00: boekweit-pannenkoeken eten.

13.30: Rondleiding door de volkstuinen.

14.00: Kom je mee buiten spelen in de Heinis?
Je bent nooit te oud om buiten te spelen. Laat je inspireren door hoe je naar buiten ging als kind. Ga mee de natuur in met buitenspeelbazen Josine en Jamie. Onbevangen, ontdek wat je al kan en daag jezelf uit met wat je tegenkomt. Sleep een tak, til een steen, loop door het gras, sta op één been. Zo hard, zo vaak, zo zwaar en zo veel als jij wilt. Regen, wind, warmte of kou, we passen ons aan en genieten ervan.   Door wie: Josine, buitenspeelbaas NatuurlijkSportief.    Voor wie: spelen voor jong en oud!

Per 25 februari kunnen onze buitenactiviteiten weer plaatsvinden als vroeger. Aanmelding is niet meer nodig,. 

Voor de lezingen vinden we het wel beter om met aanmelding te blijven werken, ook al omdat de ruimte toch beperkt is  

===========================================================================

oude adviezen 26 januari

Onderstaand advies is volledig in lijn met de coronarichtlijnen vanuit de Rijksoverheid.

Vanaf 26 januari zijn de coronamaatregelen verder versoepeld. De algemene basisregels (zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden, handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuis blijven en laten testen bij klachten en zorgen voor voldoende ventilatie) blijven van kracht. Daarnaast is een mondkapje en het coronatoegangsbewijs op meerdere plekken verplicht.

Algemeen

Alle voor publiek toegankelijke plekken, binnen en buiten, zijn onder voorwaarden open van 05:00 tot 22:00 uur.

Buitenactiviteiten

Buitenactiviteiten zijn toegestaan met in achtneming van de algemene basisregels.

Binnenactiviteiten

Vrijwilligersbijeenkomsten, -vergaderingen en –trainingen op groepsniveau zijn mogelijk als het nodig is fysiek bijeen te komen. Beperk waar mogelijk het aantal personen. Het mondkapje en 1,5 meter afstand is verplicht bij binnenbijeenkomsten. Kan een cursus, vergadering of training online? Dan is dat de beste keuze om het aantal contacten te beperken.
Volg altijd het advies op van de locatie-eigenaar.
Wanneer je een activiteit met kinderen op scholen organiseert, is de school verantwoordelijk en kun je het beste met hen afstemmen wat zij haalbaar/toelaatbaar vinden.

mus groenomtedoen tuinvogeltellingVan 28 januari tot en met 30 januari 2022 is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Op deze dagen vragen de Vogelbescherming en Sovon iedereen om de vogels in hun tuin of op hun balkon te tellen. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig! Doe jij mee?

Op deze pagina tref je de telkaart aan.

https://www.ivn.nl/groen-om-te-doen/nieuws/nationale-tuinvogeltelling

Harry van Haren heeft het coalitieakkoord gescand op het woord natuur. Er kwam een interessant aantal voornemens tevoorschijn in de paragrafen over 
Landbouw, Natuur en stikstof en Onderwijs en ontwikkeling:

‘We willen onze unieke natuur beschermen, het verlies van biodiversiteit herstellen en perspectief bieden aan de agrarische sector. We investeren de komende jaren fors in een duurzame landbouw en in een robuust natuurareaal, om weer tot een balans te komen. Om de natuur in Nederland in goede staat te brengen kiezen we voor een brede aanpak die zich richt op de verscheidenheid aan gebieden. Die aanpak richt zich niet alleen op stikstof, maar ook op de (Europese) normen en opgaven van de waterkwaliteit, bodem, klimaat en biodiversiteit.’

‘We creëren een tussenvorm van natuur- en landbouwgrond: landschapsgrond. Hiermee en door uitbreiding van natuurareaal vergroten we het leefgebied van kwetsbare soorten en brengen we de doelen van de Vogel- en Habitatrichtlijn dichterbij.’

‘Met ecologische analyses stellen we vast wat nodig is om gebiedsgericht de opgaven ten aanzien van natuurherstel, klimaat en water te halen. Een ecologische autoriteit draagt zorg voor de wetenschappelijke en juridische borging van deze analyses. Een krachtige regie-organisatie ondersteunt dit proces en stuurt indien nodig bij. We maken per gebied ook inzichtelijk wat het toekomstperspectief voor de landbouw is.’

‘Met de bouwagenda nemen we ook belemmeringen voor klimaatbestendige en natuurinclusieve bouw weg’

‘Bij nieuwbouw zijn de aanwezigheid van publieke voorzieningen, (OV-)infrastructuur en bescherming van natuur randvoorwaarden.’

‘We zetten de maatschappelijke diensttijd voort en bouwen deze verder uit, zodat jongeren in contact kunnen komen met nieuwe leefwerelden, zich inzetten voor de samenleving, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en mogelijk ontdekken waar hun passies liggen. Dat kan bij (maatschappelijke) projecten op het terrein van zorg, welzijn, veiligheid, defensie, sport, natuur en klimaat.’

dode muis in flesNog aan het denken over goede voornemens voor het nieuwe jaar? Kijk eens bij  https://www.s-hertogenbosch.nl/wijkhelden.

Alle informatie over hoe je een wijkheld wordt kun je daar vinden.
Wijkhelden houden de buurt schoon, lopen regelmatig een rondje en ruimen daarbij het zwerfafval op. Maar waarom zou je, als je zelf geen afval op straat gooit?

Ik doe het omdat ik me erger als ik naar huis fiets en er liggen blikjes in de berm,

  • omdat ik niet wil dat er beestjes stikken in een lege fles (zie foto)
  • omdat ik een hekel heb aan rondwaaiend plastic
  • in de hoop dat goed voorbeeld goed doet volgen

Het is een kleine moeite als je toch af en toe een ommetje maakt, je doet het wanneer het uitkomt en de gemeente zorgt voor een afvalknijper, afvalzakken en een veiligheidshesje.

Hieronder de lijst met artikelen die het nieuwsarchief vormen.
Deze artikelen zijn niet terug te vinden onder de werkgroepen of de natuurgebieden.
U kunt ook gebruik maken van de zoekfunctie rechts bovenin om de gehele site te doorzoeken.
Sorteren kan door op de kolomkop te dubbel-klikken.

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.