uitkijktoren makerrwadden crop

Vorig jaar is de vogelwerkgroep met een groot aantal leden naar de Markerwadden geweest. Omdat dit zo’n succes was hebben we besloten om een nieuwe excursie te organiseren maar dan voor alle IVN-leden.

Wat is het plan?
27 augustus om 9:30 uur vertrekt de boot vanuit Lelystad naar de Markerwadden en kunnen we in principe met 85 IVN-leden mee.

Avond over stadsvogels en MUS

Op woensdag 8 februari om 20:00 uur is er een avond over stadsvogels en het Meetnet Urbane Soorten door Jan Schoppers van Sovon Vogelonderzoek.

Meetnet Urbane Soorten

MUS is een relatief eenvoudig meetnet met een lage instap. Naast landelijk en provinciaal worden de resultaten ook lokaal gebruikt zoals in een Soort Management Plan. Bij voldoende deelname kan dan van een enkele tientallen vogelsoorten een trend gemaakt worden.

Vogels volgen in uw eigen omgeving? Dit is uw buitenkans! 

Een bezoek aan het natuurmuseum in Tilburg.

Een ritje met de trein maakte deze afsluitdag van het seizoen helemaal tot een feestje.
museum juni 2022

natura200 den boschAfgelopen 17 november 2022 was er een gesprek over stikstof en andere actualiteiten. Een boeiende avond met als gespreksleider Paulien Feimann, werkzaam bij de Provincie Noord-Brabant, binnen de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak. Deze avond werd georganiseerd door de IVN-natuurschool.
Lees hier het verslag van Marja Goossens.

Klapekster excursie Kampina - 20-11-2022 (bewolkt, temperatuur rond het vriespunt)

Vanaf diverse startpunten verzamelde de groep zich bij de parkeerplaats aan de Roond. Van daaruit gingen we het gebied in om te zoeken naar de klapekster. Een druk foeragerende groep pimpelmezen heette ons welkom waarna we even verderop een berk vol barmsijzen zagen. Een kuifmees liet zich goed bekijken terwijl deze aan het zoeken was naar eetbaars. Langs de waterrand scharrelde nog een pieper maar welke?

Even later was het al raak en liet de klapekster zich goed bekijken. Zo ook een postende havik. Inmiddels waren we in wat opener gebied terecht gekomen en was het boomtoppen afspeuren voor wellicht nog een klapekster. En jawel nabij de Zandbergsvennen zagen we (nog) een klapekster.

Verder hebben wij de volgende vogelsoorten gezien: vink, koolmees, staartmees, goudhaan, grote zilverreiger, boomklever, grote bonte specht, blauwe reiger, buizerd.

Miriam en Patrick. Foto's: Patrick

Klapekster1Klapekster2

Hieronder de lijst met artikelen die het nieuwsarchief vormen.
Deze artikelen zijn niet terug te vinden onder de werkgroepen of de natuurgebieden.
U kunt ook gebruik maken van de zoekfunctie rechts bovenin om de gehele site te doorzoeken.
Sorteren kan door op de kolomkop te dubbel-klikken.

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.