Stadsvogels en MUS in 's-Hertogenbosch

gierzwaluw HarveyvanDiek sovonVogels tellen in dorpen en steden voor de wetenschap.

Het Meetnet Urbane Soorten is hét ‘citizen science' telproject van Sovon Vogelonderzoek Nederland.  MUS is een eenvoudige en weinig tijd kostende broedvogeltelling in dorpen en steden. Jelle Abma, werkzaam bij Sovon, presenteert woensdagavond 5 februari in de grote zaal van BBS Nieuw-Zuid de ervaringen van het telsysteem MUS.

Geen leefgebied van vogels is zo veranderlijk als het stedelijke gebied. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor vogels in dorpen en steden. Sinds 2007 voert Sovon, in samenwerking met Vogelbescherming, MUS-tellingen uit. Het doel is om meer informatie te verzamelen  over de aantalsontwikkeling en verspreiding van algemenere stadsvogels zoals Huismus, Gierzwaluw, Koolmees en Merel.  MUS is door zijn opzet een eenvoudig en weinig tijd kostende methode om vogels te tellen. Een telling kost maximaal twee uur. MUS is daarmee ook geschikt voor minder ervaren of beginnende vogeltellers.

Op de avond zullen we de verschillende vogelsoorten die geteld worden gaan bespreken, hun gedrag, geluid en typische kenmerken, welke methode precies gehanteerd wordt en de resultaten tot nu toe. In 's-Hertogenbosch zijn nog niet veel mensen die vogels in de stad of omgeving tellen. Met deze avond willen we meer tellers motiveren om vogels te tellen in of buiten 's-Hertogenbosch. Hoe de gegevens in te voeren met Avimap en de digitale MUS-cursus komen ook aan bod.

Iedereen met interesse voor broedvogels tellen met MUS is welkom.

Koffie en thee staan klaar.

Aanmelden voor de avond kan bij de vogelwerkgroep van IVN ’s-Hertogenbosch, mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De avond duurt van 20.00-22.00 uur in de Brede Bossche School Nieuw-Zuid, Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch. De zaal is open vanaf 19.30  uur. Datum: woensdag 5 februari.

Foto: Gierzwaluw - Harvey van Diek - Sovon.Deel deze inhoud via jouw social media dmv deze buttons:


Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.

© 2021 IVN - VNW 's-Hertogenbosch e.o.