De werkgroep Natuurbelevi
ng Op Maat organiseert natuuractiviteiten aan veelal kwetsbare mensen. Al vroeg in het voorjaar van 2020 kwam een stop op alle geplande activiteiten. Wat nu, hoelang gaat dit duren? Lang dus! Om toch contact te houden met onze doelgroep hebben wij aan de hand van foto’s van eerdere activiteiten, een kaart vormgegeven op een dubbel A4 formaat met daarop ook ons logo en de wens elkaar weer snel te mogen ontmoeten om samen van de natuur te kunnen genieten. De kaarten werden in de zomer door ons gedistribueerd aan de betreffende tehuizen. De bewoners herkenden de activiteit en soms zich zelf en dat gaf weer even een vreugdevolle herinnering.De foto’s werden gemaakt door leden van de werkgroep Natuurfotografie die bij onze activiteiten de activiteiten vast leggen. Aan het einde van het jaar 2020, nog steeds geen zicht op verbetering, helaas! In onze groep werd gebrainstormd, wat is er nog mogelijk?
Het werd het een vogelkijk-/telactiviteit, geheel Coronaproof.
Hoe hebben wij dit vormgegeven? De vogelbescherming werd benaderd maar zij hebben voor onze doelgroep geen materiaal. Wel stuurden zij vogelkijkfolders en -tijdschriften. Het benodigde materiaal hebben wij zelf ontwikkeld. Een map met grote geplastificeerde foto’s van de gangbare tuinvogels met daarop ook de wetenswaardigheden en de Brabantse namen . Materialen voor het spelen van een quiz, bleek een groot succes. Activiteitenbegeleiding heeft gezorgd voor het tonen van vogelbeelden en geluid. Daar waar nodig assisteerden zij de bewoners, bezoekers werden gestimuleerd om met bewoners naar buiten te gaan luisteren en kijken. Er werd door bewoners pindaslingers, vetbollen gemaakt en dagelijks vogels gevoerd.
Wij zorgden voor het voer en de voedermogelijkheden. Het afplakken van ramen in huiskamers / activiteitenruimtes. Dit alles tegen een geringe vergoeding om onze kosten te verevenen. Niet alleen verzorg of verpleeginrichtingen deden mee maar ook dagbesteding van Cello waar men zeer enthousiast reageerden (mensen met verstandelijke beperking).
Het project is half januari 2021 van start gegaan en loopt nog even door. Meerdere instellingen hebben aangegeven interesse te hebben.
Anne van Mulken