Zwarte specht s b300Deze curus is volgeboekt. Volgend voorjaar hopen we deze cursus opnieuw te geven.

Ook dit voorjaar geeft IVN 's-Hertogenbosch weer een vogelgeluidencursus! Word wegwijs uit al die geluiden die u ieder voorjaar hoort en hoor geluiden die u nog nooit hoorde. Deze cursus is bedoeld voor beginners, dus we beginnen bij de tuinvogels bij u in de buurt. Later komen er bosvogels en vogels in andere biotopen bij. Geen theorielessen, alleen buiten-excursies in de omgeving van 's-Hertogenbosch. En we luisteren natuurlijk naar het vogelkoor in de vroege ochtend, 'nature's daily miracle'.

mossenexcursie Empel 1 b300

Wil je meer weten over natuur en landschap rond 's-Hertogenbosch? Doe dan mee aan de najaarscursus Natuur en Landschap van IVN 's-Hertogenbosch. Op woensdag krijg je een breed aanbod van natuuronderwerpen en les over de opbouw van het landschap, zaterdag verkennen we de natuur in bekende en minder bekende natuurgebieden rond 's-Hertogenbosch. Het najaarsprogramma bevat de onderwerpen paddenstoelen, landschap, vruchten en zaden, vogels, bomen, natuurfotografie, flora en fauna in de winter, mossen, ecologie en seizoenen. 

woensdag 12 september / 26 september / 10 oktober / 24 oktober / 7 november / 21 november (lesavond)

zaterdag 15 september / 6 oktober / 20 oktober / 3 november / 17 november / 1 december (buitenexcursie).

De prijs van deze onbetaalbare cursus is 30 euro voor IVN leden en 50 euro voor niet-leden. Inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

nestkastjes

In het voorjaar van 2018 zal IVN/VNW ’s-Hertogenbosch weer een vogelcursus verzorgen.

De cursus is helaas al volgeboekt; als u zich aanmeldt komt u op een wachtlijst.

In de les en tijdens de excursies besteden we aandacht aan karakteristieke kenmerken van vogels, zoals grootte, verenkleed, vorm en kleur van de snavel en de kleur van de poten. De cursus is bedoeld voor beginnende vogelaars die iets meer wil weten over vogels. De cursus bestaat uit vier theorieavonden en vier excursies.


blauwborst BosscheBroek TitiavanHeusdenDe vogelgeluidencursus is helaas volgeboekt. Volgend voorjaar starten we waarschijnlijk weer een nieuwe cursus. 

In de cursus vogelgeluiden gaan we op stap naar verschillende natuurgebieden rond 's-Hertogenbosch en proberen we vogelgeluiden te leren kennen. Deze cursus is voor beginners, mensen die nog (bijna) niets van vogelgeluiden weten. Geen theorie-avonden, maar naar buiten! Vijf excursies, waarvan drie in de vroege ochtend, wanneer u kunt genieten van het vogelconcert van alle ontwakende vogels. Start: 1 uur vóór zonsopgang of 1 uur vóór zonsondergang, duur excursie ongeveer 2½  uur. De volgende excursies zijn gepland:

  1. Zaterdagavond 17 maart 2018, Heinis
  2. Zaterdagochtend 31 maart 2018, Wamberg
  3. Zaterdagavond 7 april 2018, Bossche Broek
  4. Zaterdagochtend 21 april 2018, Moerputten
  5. Zaterdagochtend 28 april 2018, Engeler Meer.

 foto: Titia van Heusden

Pimpelmees besjes

Cursus voorjaar 2015

Altijd al weten welke vogel je in de heg hoort zingen? Of in het bos hoort fluiten? Doe dan mee met de cursus "vogelgeluiden in tuin en bos". Deze cursus is voor beginners, mensen die nog (bijna) niets van vogelgeluiden weten. Geen theorie-avonden, maar naar buiten! Ik zal je gids zijn en zal proberen je een aantal vogelgeluiden te leren kennen. Vijf cursusdagen, op vrijdag­avond en op zaterdagochtend, wanneer je kunt genieten van het vogelconcert in de vroege ochtend. Er zijn geen kosten voor deze cursus.

 

kleine rode weekschildkever sIn september 2014 start weer een brede natuurcursus voor beginners, met aandacht voor seizoen en landschap, planten, dieren en paddenstoelen. De cursus duurt tot eind mei 2015.

De lessen zijn op woensdagavond van 20-22 uur in de Brede Bossche School Nieuw Zuid in 's-Hertogenbosch. Excursies zijn op zaterdagochtend van 08.00 tot ongeveer 12.00 uur naar natuur­gebieden rond 's-Hertogenbosch.

Leden van IVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o. betalen €60, niet-leden betalen €85 (lid worden is goedkoper).

  

Pimpelmees-besjesAltijd al willen weten welke vogel je in de heg hoort zingen? Of in het bos hoort fluiten? Doe dan mee met de cursus Vogelgeluiden in tuin en bos'. Geen theorie-avonden, maar naar buiten!

cursus voorjaar 2014

== De cursus is inmiddels afgelopen, zie hieronder voor een soortenlijst van de excursies ==

Cursus Tuinbeleving    

deze cursus is afgesloten

TuincursusIVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o. en Groei&Bloei afdeling ’s-Hertogenbosch organiseren in het voorjaar 2014 samen een cursus Tuinbeleving.

Het gaat niet over strakke gazons of welke mest bij welke plant moet, maar wel over hoe we onze tuinen diervriendelijker kunnen maken: aantrekkelijk voor vogels, bijen, vlinders en egels. En natuurlijk alles over de planten die daarbij horen. We laten ook zien dat er veel informatie is over natuurlijk tuinieren met een boekentafel in de pauze en verwijzingen naar interessante websites.

De cursus bestaat uit vijf cursusavonden (woensdagavond 20.00-22.00 uur) en daarna een excursie op de zaterdagochtend (9.00-12.00 uur).

 

Data

Woensdag 26 februari              Zaterdag 8 maart

Woensdag 19 maart                Zaterdag 22 maart

Woensdag 16 april                  Zaterdag 19 april

Woensdag 7 mei                    Zaterdag 10 mei

Woensdag 11 juni                   Zaterdag 14 juni.

 

Adres

Brede Bossche School Nieuw-Zuid,

Jac. van Looystraat 5, 5216 SB 's-Hertogenbosch

 

Kosten € 50,-

Inlichtingen Hilde Schouten, tel. 073-6134975 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

De Brede Bossche Scholen, de Provincie Noord-Brabant en Brabants Landschap organiseren een NatuurWijs training voor mensen die het leuk vinden om met een groepje de natuur in te trekken. De training beslaat 5 dagen en vindt plaats in het buitenlokaal van  Brabants Landschap op Haanwijk. 


Natuurwijsflyer 20131108-2


Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.