In februari/maart begon het nog redelijk eenvoudig met de roodborst en de ‘maatvaste koolmees’ en gaandeweg werd het wat ingewikkelder. Afgelopen zondag 23 april zijn we voor de laatste keer dit jaar met Ferd en Machteld op pad geweest om ons verder te bekwamen in de vogelzang en dat werd een waardige afsluiting! Ferd heeft de deelnemers aan de cursus - volgens mij inmiddels meer dan 100 (!) vogelliefhebbers in de appgroep - vanaf februari regelmatig van huiswerk voorzien met informatie over de dan aanwezige vogels en vooral de kenmerken in de zang. En zelf ben ik een drietal keer meegegaan met een excursie.De info van Ferd is erg nuttig en handig om je het specifieke geluid van een vogel eigen te maken. Maar buiten wordt het toch anders.
Soms zingen vogels ‘niet volgens het boekje’ zoals Machteld wel eens zegt, of is hij nog niet echt ‘op zang’. En dat sommige vogels van variatie houden of andere vogels imiteren helpt ook niet altijd. Maar buiten zijn er altijd de geoefende oren (en ogen, maar de nadruk ligt op het horen) van Ferd en Machteld. Fantastisch steeds, hoe (snel) zij de geluiden horen en interpreteren én ons er dan weer enthousiast op wijzen (en met veel geduld nog eens en ...). Complimenten hoor!
Een frisse avondwandeling in de Bossche Broek een paar weken geleden toonde aan dat onder zulke omstandigheden (fris, winderig) wat in hun schulp kruipen. Maar toch was dit een geslaagde wandeling. Machteld zong er bij het horen van een merel een mooi liedje van Annie M.G. Schmidt, we hoorden de eerste koekoek en later hoorden we o.a. de watersnip en de waterral roepen. Machteld en anderen hoorden de sprinkhaanrietzanger, maar die kwam bij mij niet echt binnen. De watersnip liet er ook zijn bijzondere baltsvlucht horen waaraan hij de naam hemelgeit te danken heeft. Een prachtgeluid in het inmiddels donkere Bossche Broek.
Maar dan gistermorgen ... voor de liefhebbers organiseerden Ferd en Machteld een heus voorgerecht: met zo’n 15 deelnemers gingen we bij het Engelermeer om 5.05 uur (jawel) op pad om specifiek de nachtegaal te horen. En op de parkeerplaats was het al raak. Daarna hoorden we in het naastgelegen bosje minstens 5 nachtegalen onophoudelijk zingen, soms wel 3 tegelijk. Werkelijk fantastisch! En toen moest de eigenlijke excursie nog beginnen ... langzamerhand hoorden we andere vogeltjes ontwaken, zoals roodborst en winterkoning en werden de nachtegalen wat stiller. Tijdens de wandeling werden we bijna continu begeleid door een koekoek, cetti’s zangers en zwartkoppen. Bijna aan het eind waren paartjes groenling, kneu en zwartkop nóg een bonus en dat geldt zeker ook voor de kleine karekiet en de braamsluiper. Maar de super-bonus was toch het nachtegalenkoor; ik hou zelf van horen én zien, maar bij deze vogel denk ik, ach blijf maar zitten, die zang is al top! Het lijstje dat ik optekende vind je hieronder.
Marij en ik hebben weer enorm genoten van deze cursus met gezellige en leerzame uitstapjes. Dank aan Ferd en Machteld voor het enthousiasme waarmee jullie je kennis met ons willen delen. En al blijft het soms lastig, stap voor stap vorderen we ...
Jaap Sonnevijlle, april 2023
(met dank aan Rinus van der Heijden voor de foto’s)
tjiftjaf, zwartkop, groenling. | Foto bovenaan artikel: kneu |
Waarnemingen Engelermeer 23 april 2023 (gehoord en/of gezien in groep met Machteld en deels met Ferd
Aalscholver - Boomkruiper - Braamsluiper - Cetti's zanger - Duif (hout-) - Eend (wilde) - Ekster - Fitis - Fuut - Gans (grauwe) - Gans(Nijl) - Groenling - Heggenmus - IJsvogel - Kleine karekiet - Kneu - Koekoek - Lijster (zang-) - Meerkoet - Mees (kool-) - Mees(pimpel-) - Mees (staart-) - Merel - Nachtegaal - Reiger (blauwe) - Rietgors - Roodborst - Specht (groene) - Specht (grote bonte) - Spreeuw - Tjifjtaf - Tuinfluiter - Vink - Winterkoning - Zwaan (knobbelzwaan) - Zwarte kraai - Zwartkop