Banner website

Er wordt binnen de vereniging heel wat gefotografeerd. Vooral de natuur wordt in al haar facetten op de gevoelige plaat vastgelegd. Maar helaas vallen de resultaten soms wat tegen en is de reden daarvan veelal onbekend.


Daarom hebben we in januari 2002 een Basiscursus Natuurfotografie gegeven waarin is getracht de oorzaken hiervan boven water te halen. Na de cursus, die door 20 leden met veel enthousiasme werd gevolgd, bleek er voldoende animo en enthousiasme te bestaan om een Werkgroep Natuurfotografie op te richten, met als doel onze hobbies natuur en fotografie te verenigen en door samenwerking betere natuurfoto's te maken.

De werkgroep sluit elk jaar af met een AV- show van foto's van de verschillende leden. Deze AV-show wordt altijd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de vereniging gepresenteerd. Ook organiseren we periodiek een expositie op verschillende lokaties in en om 's-Hertogenbosch.


Jaarprogramma

De werkgroep stelt elk jaar een programma samen, waarbij we een aantal natuurgebieden bezoeken en fotograferen. In de wintermaanden komen we eens per maand bij elkaar in het NME-lokaal van de BBS zuid en hebben dan thema- en cursus-avonden. Tevens besteden we tijd aan het beoordelen van de foto's die door de leden zijn gemaakt.


Contact
Voor vragen en/of aanmelding bel naar Ben Meurs (tel. 0418-541265) of Jan de Koning (tel. 073-6412670)
of stuur een e-mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Excursies en bijeenkomsten.

Zoals elk jaar is voor het jaar 2021 een programma afgesproken. Echter is van dit jaarprogramma, door corona, heel weinig terecht gekomen. Maar natuurfotografen laten zich door een virus niet tegenhouden en gaan dan alleen op stap met vaak verrassende resultaten. Een paar keer is een digitale bespreking georganiseerd. Tijdens deze meetings zijn door de leden gemaakte foto's besproken en is ook de jaarvergadering gehouden. Hopelijk biedt 2022 ons weer de ruimte om samen activiteiten te ondernemen.

Tentoonstelling en digitale fotopresentatie
In 2021 is met onze reizende tentoonstelling ook niet veel terecht gekomen. De meeste locaties waren door corona voor ons niet of heel beperk toegankelijk. Op dit moment hangen de foto’s nog in Park de Grevelingen en we wachten op betere tijden.

Wel is over het jaar 2021 een digitale fotopresentatie gemaakt genaamd
"Onze kwetsbare leefomgeving"

Veel van de getoonde foto’s passen in het thema ‘klimaatverandering’

Deze AV-presentatie is via onze website te bekijken.

Al onze digitale fotopresentaties zijn te vinden op de webpagina van de werkgroep Natuurfotografie. https://www.ivn-s-hertogenbosch.nl/natuurfotografie

Ben Meurs
Coördinator werkgroep Natuurfotografie

  Jaarprogramma 2023

Maandelijks neemt één van de leden het initiatief om een fotosessie / excursie te organiseren waarvoor ook alle overige leden worden uitgenodigd. Gebruik daarvoor de app-groep en/of e-mail.

De organisator (coördinator) zorgt voor de communicatie en organisatie van de activiteit.

Dit voorstel is met een aantal leden besproken op de bijeenkomst van 22 december j.l.

In dit programma is voor elke maand een coördinator heb genoemd uit de actuele ledenlijst. De coördinator is vrij om daarbij een ander lid van de ledenlijst vragen mee te doe aan de voorbereiding en of uitvoering van de beoogde activiteit. Past de genoemde maand niet probeer dan onderling te ruilen. 

De coördinator bepaalt onderwerp, locatie, datum en tijd en ook, indien gewenst, het maximaal aantal deelnemers. Ook geeft zij/hij advies over de benodigde uitrusting.

Het is dus een activiteit die de coördinator zelf heel graag wil ondernemen met een specifiek doel. Bijvoorbeeld een mooie locatie, een natuurverschijnsel, een onderwerp etc.

Leden die daarvoor ook belangstelling hebben kunnen zich aansluiten bij de coördinator door een berichtje aan de coördinator. Dat kan via e-mail (de adressen staan op de bijgevoegde ledenlijst) of via de

app groep: IVN Natuurfotografie. Sta je nog niet in deze app groep meld je dan even bij mij zodat ik je kan opnemen in de groep.

Het gaan fotograferen is nu vooral aan de leden zelf (geen vast programma meer). Dus op eigen initiatief een fotosessie ondernemen en daarbij ook andere leden uitnodigen om mee te doen.

Hopelijk sluit deze werkwijze beter aan op de wensen van de leden van de werkgroep.

We beginnen dit jaar met de maandelijkse coördinatoren. Dit heeft als doel om nog een beetje sturing te kunnen geven aan de organisatie van fotosessies.

Maar in principe kan elk lid een fotosessie organiseren op elk gewenst moment en naar elke gewenste plek. Belangrijk daarbij is echter wel om ook de andere leden uit te nodigen met je mee te gaan.

Naast de maandelijkse beoogde fotosessies hebben we maandelijkse bijeenkomsten in het NME lokaal van BBS waar we met elkaar de resultaten bespreken van de gemaakte foto’s.

Ook kunnen die avonden worden gebruikt om workshops over bepaalde onderwerpen te houden of een spreker uit te nodigen. Het thema van de workshops worden door de werkgroep leden ZELF aangedragen.

Deze aanpak is voor ons helemaal nieuw en de praktijk zal moeten uitwijzen of dit voor ons werkt.

Aan het einde van 2023 evalueren we de ervaringen van deze aanpak.

Maand                                 

Door wie (eigen onderwerp, locatie, datum en tijd)

 

Januari

Herman van Eijck

Februari

Jan Wijgers

Maart

Ben Meurs

April

Hilde Lit

Mei

Claudia van den Heuvel en Huub

Juni

Yvonne Dijkman

Juli

Kees van der Weijde

Augustus

Nancy Vos

September

Tineke van Wegberg

Oktober

Henk Vennix

November

Hilde Lit

December

Thea de Rooij

De vaste geplande avonden in het NME lokaal

 Donderdagavond,      19 januari 2023

Woensdagavond,       15 februari 2023

Donderdagavond,      16 maart 2023

Woensdagavond,       19 april 2023

Donderdagavond,      25 mei 2023

Woensdagavond,       21 juni 2023

Donderdagavond,      20 juli 2023

Woensdagavond,       16 augustus 2023

Donderdagavond,      21 september 2023

Woensdagavond,       18 oktober 2023

Donderdagavond,      16 november 2023

Woensdagavond,       20 december 2023

 

20 mei 2023  Biodiversiteitsdag IVN ’s-Hertogenbosch

Wanneer en waar?

Datum en tijd: zaterdag 20 mei 2023, 8.30-13.00 uur.

Locatie / Natuurgebied: Golfclub Landgoed Coudewater, Peter de Gorterstraat 11, 5248 NS Rosmalen. (De golfbaan gaat officieel om 8.30 open, maar Vogelwerkgroep kan al om 5.30 uur starten.)

Door wie?

IVN werkgroepen: Vogels, Planten inclusief Bomen, Insecten, Amfibieën, Zoogdieren, Paddenstoelen en Landschapsbeheer. De werkgroep Natuurfotografie wordt uitgenodigd om foto’s te maken.

Ook leden van de golfclub die bijzondere belangstelling voor de natuur hebben kunnen meedoen.

 

 

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.