Sloop gebouwen
Bijna iedereen in ’s-Hertogenbosch en omstreken weet dat landgoed Coudewater verandert van een instelling voor geestelijke gezondheid in een omgeving waar je riant kunt wonen. De ontwikkeling van Coudewater gebeurt door VOF Land van Coudewater. Voordat de renovatie kan beginnen, is sloop van enkele panden nodig, o.a. aan de Peter de Gorterstraat. Slopen gebeurt onder verantwoordelijkheid van GGZ Oost Brabant. Om te mogen slopen, dient er een onderzoek naar natuurwaarden plaats te vinden. Omgevingsdienst Brabant Noord ziet daar op toe. En adviseert de gemeente. Er moet aan voorwaarden worden voldaan, zoals de check van de Natuurbeschermingswet. Die check was niet gebeurd en GGZ Oost Brabant had geen toestemming om te slopen. Desondanks had men een sloopbedrijf besteld. Als IVN veronderstelden we dat in de te slopen panden aan de Peter de Gorterstraat vleermuizen zouden kunnen zitten. Vrijdagavond 5 juli kregen we een seintje van de VOF dat GGZ Oost Brabant op 8 juli wilde gaan slopen. Een bestuurslid van IVN is die ochtend vanaf 06.00 uur gaan posten bij de bewuste panden. Omdat de sloop door dreigde te gaan, heeft hij de Omgevingsdienst Brabant Noord ingeschakeld. Die was meteen ter plaatse en heeft de sloop stilgelegd.
Lees meer...
Ligging: Rosmalen, aan de Berlicumseweg.
Toegankelijkheid: Via inrit Berlicumseweg, Peter de Gorterstraat. Het parkdeel is vrij toegankelijk m.u.v. daar waar sloop- en nieuwbouwactiviteiten plaatsvinden. Honden aan de lijn.
Wandelen: IVN heeft een wandelroute over de Wamberg en Coudewater uitgezet; kaartjes, routebeschrijving en GPX vindt u op onze wandelpagina.
Eigendom: VOF Landgoed van Coudewater.
Geschiedenis
Van 1437 tot 1713 was op het landgoed Coudewater in het nu nog bestaande hoofdgebouw, een dubbelconvent gevestigd van Birgittijnen en Birgittinessen. De naam van dit convent oftewel Abdij was Mariënwater.
De laatste Birgittinessen zijn in 1713 gevlucht naar Uden, naar de nu nog bestaande Abdij Maria Refugie (daar is nu ook het Museum voor Religieuze Kunst gevestigd). In 2013 werd herdacht en gevierd dat de Birgittinessen 300 jaar in Uden waren. Dus is het ook 300 jaar geleden dat ze uit hun Abdij Mariënwater op het Landgoed Coudewater zijn gevlucht.
De kapconstructie en de kelder van het nog bestaande hoofdgebouw stammen uit de middeleeuwen.
Een beeld van de stichteres van deze orde staat tegenover het hoofdgebouw. In de huidige Mariakapel is een permanente expositie ingericht over een deel van de geschiedenis van de Birgittinessen en de Internationale Organisatie Societas Birgitta Europa. Misschien leuk om bij een wandeling daar eens binnen te gaan.
In 1870 werd op Coudewater een psychiatrisch ziekenhuis gevestigd, later GGZ Oost Brabant. Sinds 2019 is het landgoed eigendom van de VOF Landgoed van Coudewater, waarin twee projectontwikkelaars en een wooncorporatie samenwerken. Het zal worden bestemd voor wonen en werken. IVN 's-Hertogenbosch is betrokken bij het in stand houden en ontwikkelen van de natuurwaarden van het terrein.
Lees meer...
Presentatie "Landgoed Coudewater" als project van de Gidsencursus
We hebben onze bevindingen over het Landgoed Coudewater verzameld in een map. Deze bevat de geschiedenis van Coudewater, een inventarisatie van voorkomende soorten bomen en struiken, planten en paddestoelen, vogels en zoogdieren. De grond- en watersamenstelling de waterdiertjes en weekdieren. Ook de vlinders en insecten kwamen aan de beurt.Op de eindpresentatie hebben we met een videoband een indruk van het Landgoed Coudewater gegeven. De educatieve activiteit waarmee we de cursus hebben afgesloten is een bomenleerpad voor kinderen van 8 tot 14 jaar.
Lees meer...