Informatie over het nieuwste natuurgebied kanaalpark Rosmalen. Langs het Maxima-kanaal met de Rosmalense Aa.

Een verslag over de waargenomen dagvlinders in het Kanaalpark van Herman van Eijck is te vinden op deze site bij de insectenwerkgroep.Groot dikkopje

huiszwaluwVogelbescherming en Sovon kiezen ieder jaar voor een vogelsoort om meer aandacht aan te geven. 2018 is uitgeroepen tot Jaar van de Huiszwaluw. De landelijke aantallen broedparen van de huiszwaluw zijn de afgelopen 50 jaar sterk afgenomen. Vooral in sommige steden is de huiszwaluw nagenoeg verdwenen. De oorzaken voor de achteruitgang hangen waarschijnlijk samen met de afname van vliegende insecten en (plaatselijk) met een gebrek aan geschikte nestlocaties.

Huiszwaluwen zijn zomergasten. De winter brengen ze door in Afrika. Jaar na jaar keren ze in april terug naar het plekje waar ze geboren werden om zelf te nestelen. De huiszwaluw bouwt van klei en zand een komvormig nest onder de dakrand. Huiszwaluwen eten enorme hoeveelheden muggen en andere vliegende insecten, die in volle vlucht worden gevangen. Het zijn lange-afstandstrekkers die helemaal naar tropisch en zuidelijk Afrika vliegen om te overwinteren.

thumb Kanaalpark logoVerrassend hoeveel er al te zien is dit nieuwe stuk natuur: het Kanaalpark langs het Maximakanaal. Op de dag van het Kanaalpark zijn er natuurwandelingen en er worden vogels gespot met een telescoop bij de plassen in dit gebied. Welke trekvogels hebben het kanaalpark als pleisterplaats gevonden? En wat kun je eten uit de natuur?

Zondag 17 september 11-17 uur, Stadsboerderij Eyghentijds, Lunerkampweg 5, 5245 NB Rosmalen.

poster beleef kanaalpark

Zondag 18 september was er van alles te doen in het Kanaalpark, ons nieuwste stukje natuur tussen Rosmalen en 's-Hertogenbosch. Veel mensen keken rond op de stadsboerderij of liepen mee met IVN-natuurgidsen. Zie ook het verslag bij het Brabants Dagblad http://www.bd.nl/regio/den-bosch-e-o/s-hertogenbosch/beleef-het-kanaalpark-genieten-van-natuur-smakelijke-producten-en-gezelligheid-1.6409237.

De uitslag van de fotowedstrijd:
1e prijs: Bruin blauwtje - Thea de Rooij,
2e prijs: Rosmalense Aa en Máximakanaal - Jan Hellings,
3e prijs: Máximakanaal bij Empelse sluis - Anne van Mulken.
Bekijk hier de foto's.

 

Kanaalpark plattegrondLigging
nieuwe natuurgebied Kanaalpark Rosmalen, dat ligt langs het Maxima-kanaal. 

Omvang
Het kanaalpark is ca 7 km lang, langs de Rosmalense Aa

Toegang
Middenin het Kanaalpark ligt Stadsboerderij Eyghentijds. U kunt hier terecht voor een hapje en een drankje, informatie en allerlei leuke activiteiten.
Adres: Lunerkampweg 5,, 5245 NB Rosmalen

Beheer
Gemeente 's-Hertogenbosch
In het noordelijk deel van het Kanaalpark graast sinds augustus 2015 een kudde Rode Geuzen. Zij zorgen ervoor dat het gebied open blijft, en daar profiteren insecten, vogels en planten van. De kudde bestaat momenteel ongeveer 15 dieren.

 
Plattegrond van het nieuwe natuurgebied Kanaalpark Rosmalen, dat ligt langs het Maxima-kanaal. 

De kern van het Kanaalpark is de Rosmalense Aa. Deze nieuwe beek is een aftakking van de Aa en slingert via het Kanaalpark naar de Maas. Dat geeft het Kanaalpark een moerassig karakter, waar (water)vogels zich uitstekend op hun gemak voelen. 

Het Kanaalpark is aantrekkelijk voor dieren en planten, maar ook voor de mensen uit de stad. Het park sluit aan op bestaande natuurgebieden rondom de stad ‘s-Hertogenbosch en Rosmalen. Dit is De Groene Delta. Het park is onderdeel van deze regionale robuuste groenstructuur.

Er is nieuwe natuur in het Kanaalpark, de Rosmalense Aa. Dit is de basis voor de robuuste ecologischeverbindingszone: via de beek komen de dynamische beekdalgronden van de Aa weer in contact met de Maasuiterwaarden. Bijzonder is dat de beek een vrije afstroming krijgt vanuit de Aa naar de Maas. Er komen vissen voor zoals kopvoorn, winde, kwabaal en bermpje. Maar ook de bever is te verwachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

We hebben er weer een nieuw natuurgebied bij: het Kanaalpark, waar de Rosmalense Aa door stroomt, een bezoekje waard.

 

De eerste bewoners zijn al gesignaleerd: o.a. kleine plevier, oeverloper, groenpootruiter, blauwborst en dit nieuwe gezinnetje.

dscn5070c

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Vogels in het kanaalpark
Op zaterdag 4 oktober (dierendag) organiseert Rijkswaterstaat in samenwerking met de gemeente ’s-Hertogenbosch een themadag over dieren in het Kanaalpark. U kunt op deze dag meer te weten komen over de dieren die straks in het Kanaalpark leven. Kinderen zijn in het bijzonder uitgenodigd om te komen, samen met hun ouders, opa’s en oma’s.

Meer informatie op de site van RWS: Themadag dieren in Kanaalpark

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.