kasteel Maurick VughtGeschiedenis van het kasteel
Kasteel Maurick (voorheen Heymhuizing genaamd) in Vught is gelegen op een eilandje bij de Dommel. Het kasteel dateert van ± 1400, en is niet meer in oorspronkelijke staat. In 1504-1509 vermoedelijk verbouwd door Jan Heyns, een van de bouwmeesters van de Sint Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.

Frederik Hendrik van Oranje heeft bij het Beleg van 's-Hertogenbosch hier huisgehouden. Het Kasteel heette toen nog het Heymshuis. Op dit moment is er in het kasteel een restaurant gevestigd. Sinds 2 juli 2007 is N.V. Monumenten Fonds Brabant eigenaar van kasteel Maurick.

 

 parkbos MaurickNaast het kasteel ligt een fraai parkbos met verschillende bijzondere bomen.
In het bos huist een grote kolonie Blauwe reigers.
Het park is grotendeels vrij toegankelijk op de paden. Bepaalde delen zijn permanent of in de vogelbroedtijd afgesloten voor wandelaars. Honden aan de lijn toegestaan.


Links
http://www.absolutefacts.nl/kastelen/data/maurick-kasteel.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Maurick

thumb Reiger sOp zaterdag 4 maart 2017 organiseert IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o. een zaterdagmiddagwandeling op het landgoed Maurick. Centraal staat het onderwerp ‘Reigers’.

Een wandeling op het landgoed Maurick is altijd een belevenis. Er staat een eeuwenoud kasteel en het parkbos heeft een gevarieerde natuur. Vandaag gaan we, onder leiding van natuurgidsen, kijken naar de eerste Blauwe reigers.

Lees meer over: Publieksexcursie naar de reigerkolonie op landgoed Maurick

gerard op maurickTijdens de natuurwandeling op 22 februari maakte BD-TV een leuk videoverslag. Op deze video geeft IVN gids Gerard Sluijter uitleg over waarom de reigers zo graag in de bomen van Maurick zitten.
Wil je de video zien? Ga dan naar deze pagina: 
http://www.bd.nl/xtra/halloweekend/kijk-daar-in-de-verte-zit-een-reiger-denk-ik-video-1.4777594