Wordt U onze Natuur(groot)ouder? Volg dan de Natuuroudercursus!

Het is belangrijk en leuk dat kinderen buiten kennis kunnen maken met natuur en milieu. Dat kan met de groep wanneer ouders ons ondersteunen. Het Instituut voor natuureducatie (IVN) leidt (groot)ouders op tot natuurouder. U kunt uw eigen verwondering en interesse delen met kinderen in de natuur. Het IVN ’s-Hertogenbosch nodigt u uit deel te nemen aan de cursus. Het IVN team bestaat uit ervaren natuurgidsen en docenten.   

Altijd leuk om te zien hoe kinderen zich in de natuur verwonderen over wat zij zien. Basisschoolkinderen willen naar buiten. Dat lukt een leraar lang niet altijd. U kunt daarbij ondersteunen. Het Instituut voor natuureducatie (IVN) leidt (groot)ouders op tot natuurouder. Het is gratis en elke ouder ontvangt een cursusboek, een tas met veldwerkmaterialen zoals loeppotje, spiegeltje, zoekkaarten, etc. Meer informatie over inhoud en data leest u in de cursusfolder.

Meedoen en aanmelden

De cursus start op donderdag 4 september en bestaat uit 7 bijeenkomsten met binnenactiviteiten en buitenactiviteiten als natuurpaden en bekijken van waterdiertjes en vogels.
Drie woensdagavonden van 20.00-22.00 uur en vier buitenactiviteiten op zaterdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur.

De data zijn: (binnen) 4 en 18 september en 2 oktober en (buiten) op zaterdagochtenden 14 en 28 september, 12 oktober en 9 november.

U kunt u als belangstellende voor de cursus per email aanmelden bij de schoolleiding of leraar en bij de IVN werkgroepcoördinator Jaco Wijsman met uw naam en telefoonnummer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Meer informatie over het IVN ’s-Hertogenbosch vindt u op het internet www.ivn-s-hertogenbosch.nl, bijvoorbeeld onder de knop natuurouders.

met vriendelijke groet

Jaco Wijsman, 
coördinator IVN werkgroep school en natuur 
afdeling 's-Hertogenbosch
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

natuurschool Haanwijk crop

06 19966759

natuuropschool 2015aIVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o.geeft regelmatig cursussen voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die een school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie(NME).

Meer info bij coördinator van de IVN werkgroep School en Natuur: Jaco Wijsman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor een overzicht van geplande en afgeronde cursussen voor natuur(groot)ouder, inclusief de succesverhalen, Lees de artikelen hieronder.

terugkomdag 12 9 2018 ere aan JacoOp 8 september 2018 waren natuurouders actief op de tweede terugkomdag: een dag om ervaringen uit te wisselen en nieuwe activiteiten te volgen en uit te voeren.Op een prachtige dag achter het Cello-terrein in Rosmalen vertoefden wij naast ‘het huisje van Fleur’: Een echte schaftwagen met alle benodigdheden voor de kinderen in Het Bewaarde Land. Het eerste uur, gezeten op enkele buitenbanken, vertelden we elkaar wat we zoal voor basisscholen deden of willen doen. Francoise liet zien hoe je heel simpel een vlinder kunt vouwen, knippen en om je vinger doen. Wel pas nadat je in de natuur een vlinder ziet en die probeert na te kleuren.

Op 21 april 2018 studeerde William af als volleerd natuurouder met de activiteit 'eten en drinken uit de natuur'. Hij liet zijn mede cursisten zoeken, besprak verschillende planten en maakte daarna een heerlijk watermunt-hondsdraf thee.  

Eetbare wilde planten 

eetbere wilde planten           

Met brand- of dovenetel

Maak je een lekkere soep echt af

Zet maar op het vuur die ketel

Voor thee met watermunt of hondsdraf

Kleefkruid, Zevenblad, Rood en witte klaver

Het is zowaar allemaal eetbaar

Ja… de natuur heeft goede waar 

Niet alleen een kok, maar ook een graver


In het veld of aan de waterkant

Kun je de beste kruiden vinden

Kleine veldkers, een pittige plant 


Maar met Look-zonder-look

Een hartige saus voor je beste vrienden

Natuurlijk, daarmee kan het ook 

 

look zonder look

Look-zonder-look (Alliaria petiolata)

Look-zonder-look heeft een ui- of knoflookachtige geur maar is daar geen familie van.

De aromatische bladeren en bloemen kunnen worden gegeten en geven een ui of mosterdachtige smaak aan salades.

brandnetel
Grote brandnetel (Urtica dioica)

De grote brandnetel bevat veel vitamine A en C, ijzer, eiwitten, mangaan, calcium en kalium.

Vergeet geen handschoenen mee te nemen als je deze gaat plukken! Zodra je de plant kookt verliest deze de prikkende kracht en kun je de plant veilig eten.

kleefkruid

Kleefkruid (Galium aparine)

Galium aparine, daar kun je niet omheen. Het blijft vaak aan je kleding kleven.

Wanneer je de jonge scheuten kookt, verdwijnt ook de kleefkracht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de groente ergens blijft kleven op weg naar je maag!

paardebloem

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Misschien verrast het je dat deze plant eetbaar is omdat het door veel mensen als onkruid wordt gezien.

De jonge bladeren zijn, behalve voor het konijn, ook voor mensen prima eetbaar. Als je deze jonge bladeren afdekt en ze blijven wit, zijn ze minder bitter.

Deze bladeren staan ook wel bekend als ‘molsla’. Ook de gele bloemen kun je zonder te koken eten.

hondsdraf

Hondsdraf (Glechoma hederacea)

Hondsdraf, is een plant die wellicht niet gelijk een belletje doet rinkelen. Net als weegbree zie je de plant vaak in de buurt van brandnetels. Hondsdraf is vooral geschikt om thee van te zetten. Het bevat net als groene thee sterke antioxidanten die het verouderingsproces helpen bestrijden.

watermunt

Watermunt (Mentha aquatica)

Een overblijvende plant, die in Nederland veel voorkomt langs waterkanten, in moerassen, rietlanden en vochtige bossen. De fris kruidige plant is geschikt om te gebruiken in allerlei gerechten, maar je kunt er ook heerlijke thee van zetten.

270px 5 stip LHBNajaar 2016 start het IVN /VNW ’s-Hertogenbosch e.o. met een gratis natuurcursus voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerden, die de school willen ondersteunen bij natuur- en milieueducatie. Deze cursus heeft de naam “Natuur(groot)oudercursus” en bestaat uit drie binnenlessen en 4 buitenlessen in de maanden september, oktober en november. 

De opzet is dat scholen de mogelijkheid hebben om hun vrijwilligers meer bagage te geven voor ondersteuning bij natuur- en milieueducatie (NME). Natuur(groot)ouders kunnen de leraren bijstaan bij de les. Ze geven zelf geen les, dat blijft de verantwoordelijkheid van de leraar.

Pagina 1 van 2

© 2020 IVN - VNW 's-Hertogenbosch e.o.