Presentatie "Landgoed Coudewater" als project van de Gidsencursus
We hebben onze bevindingen over het Landgoed Coudewater verzameld in een map. Deze bevat de geschiedenis van Coudewater, een inventarisatie van voorkomende soorten bomen en struiken, planten en paddestoelen, vogels en zoogdieren. De grond- en watersamenstelling de waterdiertjes en weekdieren. Ook de vlinders en insecten kwamen aan de beurt.Op de eindpresentatie hebben we met een videoband een indruk van het Landgoed Coudewater gegeven. De educatieve activiteit waarmee we de cursus hebben afgesloten is een bomenleerpad voor kinderen van 8 tot 14 jaar.
In samenwerking met de jeugdnatuurgroep van het IVN, hebben we een ochtend georganiseerd op een koude zondag in februari. De kinderen gingen met een IVN-tasje vol spullen, een boekje met 6 opdrachten en een routebeschrijving op pad.
De opdrachten waren:
- de hoogte meten van een boom
- de omvang van een boom meten
- knoppen en littekens bekijken
- de schors van een boom bestudere
- de regenkant van de boom bepalen
- de jaarringen tellen
Ieder van ons begeleidde de kinderen zo nodig bij een van de opdrachten en we sloten af met warme chocolademelk en koek. Ook kregen alle kinderen een boomplak. Van deze ochtend is een videoband gemaakt, die we als rode draad gebruikten voor onze eindpresentatie. Ieder van ons lichtte de keuze en de uitvoering van één van de opdrachten toe. Ook kon men een tentoonstelling bekijken over het Landgoed Coudewater en de Keltische bomenhoroscoop, er waren boeken, een foto- en powerpoint-presentatie en materieel uit de natuur.
We zijn tevreden over het resultaat na anderhalf jaar intensief werken:
Een ook de reacties van de kinderen, die aan het Bomenleerpad hebben deelgenomen waren uiterst positief.
Jacqueline Bentlage
Wim Bressers
Diny Broeksteeg
Claudia Hess
Mara Rijkers
Jan Kop