PICT0016Duik in de wondere wereld van de paddenstoelen en ga op zoek naar de mooiste vormen en kleuren. Geniet van de herfst in het statige landgoed de Wamberg tussen Rosmalen en Berlicum. IVN-natuurgiden helpen u op uw zoektocht en laten u met nieuwe ogen het bos verkennen.

Zondag 24 september, 10-12 uur Verzamelpunt: Wamberg 8, 5258 SM Berlicum. Weg van Rosmalen richting Berlicum: Berlicumseweg, bij de Groote Wetering parallelweg inrijden. 

Aanmelden niet nodig, deelname is gratis, ook geschikt voor kinderen. 

Poort2 sLigging:
Het landgoed De Wamberg ligt tussen het dal van de Groote Wetering en dat van de Aa, binnen de gemeentegrenzen van Sint-Michielsgestel.
De hoofdingang ligt aan de Berlicumseweg, tussen Rosmalen en Berlicum. 

Omvang: 155 ha. 

Toegankelijkheid:
Parkeerplaats t.h.v. Wamberg 8
Het gebied is het hele jaar openbaar toegankelijk. Honden aan de lijn 

Wandelen: IVN heeft een wandelroute over de Wamberg en Coudewater uitgezet; kaartjes, routebeschrijving en GPX vindt u op onze wandelpagina.

Eigenaar:
Familie Van Rijckevorsel.

Beheer:
Bosgroep Zuid.

 

Wamberg vierkant sGeschiedenis
Het landgoed is in het bezit geweest van de familie Van Lanschot (vanaf begin 17e eeuw) en later de familie Van Rijckevorsel (vanaf 1768). Op het landgoed staat het uit 1620 gedateerde kasteel Huis De Wamberg. In 1769 en aan het begin van de 20ste is het kasteel nog uitgebreid met onder meer een traptoren. Op het erf is nog een hardstenen put te zien uit de 16e eeuw. Op het landgoed zijn nog enkele oude Kempische boerderijen. Het woord 'wam' zou zijn afgeleid van 'wamen' ofwel modder doen opwellen. Men had er vaak last van hoog water. Ook nu nog staan sommige graslanden geregeld blank. Het landgoed wordt doorsneden door de Wambergse Beek en de Loopgraaf.

Naar aanleiding van verontruste telefoontjes naar het IVN ’s-Hertogenbosch e.o., heeft Cor Haest, coördinator Werkgroep Communicatie, contact opgenomen met de particuliere eigenaar / beheerder van het landgoed, mevrouw M. Berger. Zij heeft uitgelegd welke natuurbeheerwerkzaamheden in de winter en voor jaar 2005-2006 zijn uitgevoerd en waarom. Cor heeft hiervan een verslagje gemaakt, dat door mevrouw Berger is aangevuld en vervolgens is goedgekeurd. Zij heeft haar waardering ervoor uitgesproken dat het IVN Den Bosch moeite doet om haar natuurgidsen respectievelijk deelnemers aan IVN-wandelingen uit te leggen wat en waarom er periodiek aan onderhoud op De Wamberg gebeurt.

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.

© 2021 IVN - VNW 's-Hertogenbosch e.o.