Landgoed Coudewater

Hoofdgebouw_sLigging:Rosmalen, aan de Berlicumseweg.
Toegankelijkheid:Via inrit Berlicumseweg, Peter de Gorterstraat. Het parkdeel is vrij toegankelijk. Honden aan de lijn.
Eigendom:GGZ Oost-Brabant.

 

 

 

 Geschiedenis

Van 1437 tot 1713 was op het landgoed Coudewater in het nu nog bestaande hoofdgebouw, een dubbelconvent gevestigd van Birgittijnen en Birgittinessen. De naam van dit convent oftewel Abdij was Mariënwater.
De laatste Birgittinessen zijn in 1713 gevlucht naar Uden naar de nu nog bestaande Abdij Maria Refugie (daar is nu ook het Museum voor Religieuze Kunst gevestigd). In 2013 wordt groots herdacht en gevierd dat de Birgittinessen 300 jaar in Uden zijn. Dus is het ook 300 jaar geleden dat ze uit hun Abdij Mariënwater op het Landgoed Coudewater zijn gevlucht.
Het nog bestaande hoofdgebouw, waarvan de kapconstructie en de kelder nog stammen uit de middeleeuwen, krijgt binnenkort haar naam Mariënwater weer terug.
Een beeld van de stichteres van deze orde staat tegenover het hoofdgebouw. In de huidige Mariakapel is een permanente expositie ingericht over een deel van de geschiedenis van de Birgittinessen en de Internationale Organisatie Societas Birgitta Europa. Misschien leuk om bij een wandeling daar eens binnen te gaan.


In 1870 werd op Coudewater een psychiatrisch ziekenhuis gevestigd, nu het Instituut voor Psychiatrische Zorg Noord-Oost-Brabant.

Bomen op het landgoed

Nog meer dan de oude gebouwen geven de monumentale bomen het landgoed sfeer. Naast de voormalige doktersvilla staan drie platanen, die waarschijnlijk zo’n 120 jaar oud zijn.

Platanen herken je meteen aan hun bast. Vooral in de herfst verliest de bast schilfers, die de vorm vanSuikeresdoorn_s puzzelstukjes hebben. De laag eronder is lichtgroen zodat de boomstam een soort camouflagepatroon krijgt. In de winter zie je aan de takken de zaadbollen aan steeltjes hangen, alsof de boom versierd is.

Voor het witte hoofdgebouw staat een rode beuk. Deze oude reus wordt op 130 jaar geschat. Beuken behoren tot de familie van de napjesdragers, een groep van boomsoorten waartoe ook de eiken en tamme kastanjes behoren. Beuken laten in de herfst hun vruchten vallen, de bekende beukenootjes, die eetbaar zijn. Netjes per twee verpakt in een doosje met dikke, stijve haren. Het doosje valt uiteen in vier kleppen en het glanzende bruine vruchtje wordt zichtbaar. Vaak is het niet meer dan een leeg omhulsel, maar in sommige jaren vind je veel volle nootjes. Het jaar 2010 schijnt een goed beukenootjesjaar te zijn geweest. Eet er niet te veel van want dan krijg je keelpijn.

Beukenhout is hard en glad, en splintert niet. Het wordt daarom veel voor meubels en speelgoed gebruikt.

Bruggetje_sLinks voor het bruggetje over de wetering staat een watercipres. Het is een naaldboom, maar een die in de winter kaal is. Ongeschikt als kerstboom dus. De watercipres komt eigenlijk uit China en is pas sinds 1945 over de hele wereld populair geworden en aangeplant als parkboom. Een neef van deze boom is de Amerikaanse Redwood of sequoia, die wel 90 meter hoog kan worden.

Op het middenterrein bij de piramide staat een 70-jarige suikeresdoorn of suikerahorn. Deze bomen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Daar werd het zoete sap uit de bast van de boom afgetapt, de esdoornsiroop. Ook in Europa is dat geprobeerd maar het is nooit een concurrent van de riet- en bietsuiker geworden. Het mooie handvorige blad, de ‘maple leaf’, vind je terug in de vlag van Canada.


Deel deze inhoud via jouw social media dmv deze buttons:


Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

facebookbutton

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.

© 2020 IVN - VNW 's-Hertogenbosch e.o.