De toekomst van het Engelermeer

Groen en water bepalen het gezicht van het Engelermeer. Maar het natuurgebied heeft nog lang niet de uitstraling die het zou moeten hebben. Dat vinden eigenaren gemeente 's-Hertogenbosch en Staatsbosbeheer. Met name de recreatiemogelijkheden zijn  voor verbetering vatbaar.

Verbeterde toegang

Het plan Haverleij is de laatste fase ingegaan. Daarmee komt ook de omgeving van het gebied nadrukkelijk in beeld. De algemene indruk is dat daar nog wel wat aan te verbeteren valt. De stalen damwanden bij de ingangen maken bepaald geen toegankelijk indruk. En ook aan het gevoel van veiligheid ontbreekt het nog wel eens. Staatsbosbeheer heeft samen met de gemeente 's-Hertogenbosch het voortouw genomen om het gebied ten noordwesten van het meer aantrekkelijker te maken. Met de verschillende woonwijken op steenworp afstand kan het gebied voorzien in een flink aantal vrijetijdsbehoeften.


Volop mogelijkheden

De huidige plannen voorzien in het plaatsen van een ooievaarspaal, het herstellen van de appeldijk en het planten van oude appelrassen, het opschonen van de vispaaiplaats en het vergroten van het wildbos.
In de tijdelijke dam die i.v.m. zandwinning door Boskalis is aangelegd, is spontaan een oeverzaluwenwand ontstaan. Als de dam kan worden behouden kan deze tevens als wandelparoute en wildpassage worden gebruikt.
Om de toegankelijkheid van het gebied te verbeteren worden extra wandelpaden bij de Haverlei en langs de A59 aangelegd.
De gemeente en Staatsbosbeheer gaan in de zomer van 2009 een schetsontwerp uitwerken. In september volgt de presentatie hiervan voor belangstellenden. 

De verwachting is dat begin 2010 met de uitvoering van de plannen kan worden begonnen. In 2011 moeten werkzaamheden zijn afgerond.

 

 Deel deze inhoud via jouw social media dmv deze buttons:


Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.

© 2021 IVN - VNW 's-Hertogenbosch e.o.