De Stapstenen van de Groote Wetering in 2016

 

Hoornaar

De Stapstenen van de Groote Wetering zijn ook dit jaar regelmatig bezocht. Vorig jaar hadden we het Landkaartje als nieuwkomer, dit jaar is hij weer verschillende malen gezien.

 

 

 

 

 

 

De nieuwkomer bij de libellen, de Tengere pantserjuffer, is niet waargenomen dit jaar. De Glassnijder en de Platbuik heb ik ook gemist, maar die komen nooit in grote aantallen voor. Volgend jaar zal ik er extra op letten. Er is één poging gedaan om nachtvlinders met licht te lokken bij de voorste stapsteen (Torenstraatje). We kregen eerst te maken met tientallen Hoornaars, daarna barstte er een onweer los, zodat we onze poging moesten staken. Volgend jaar hoop ik meer nieuwe nachtvlinders te zien. De waargenomen soorten staan op de lijst op de site www.ivn-s-hertogenbosch.nl onder –natuurgebieden – Groote Wetering. Ook de dagvlinders en de libellen van dit jaar staan op de lijst. Afbeeldingen en informatie over alle soorten is te vinden op www.vlindernet.nl, www.libellennet.nl  en www.microvlinders.nl.

Meer waarnemingen uit het gebied zijn te vinden op www.waarneming.nl,  door te zoeken op Rosmalen – Loofaert Noord.

De Hoornaar is de grootste van de Plooivleugelwespen, hij kan bijna  4 cm. groot zijn. Ze zijn niet echt agressief, maar kunnen wel steken. In een wolk van deze wespen staan bij het nachtvlinderlaken is dus niet prettig, ze kunnen tussen je kleren of haren komen en zullen zich dan verdedigen.

Op een nachtvlinderlaken komen niet alleen nachtvlinders (en hoornaars), er zijn veel meer insecten te bewonderen. Sommige kevers, wantsen, Brandnetelmotcicaden, kokerjuffers, vliegen en muggen willen ook wel op het laken landen. En bij de nachtvlinders komen lang niet alle soorten op licht. Sommige soorten gaan hun neus achterna en moeten gelokt worden met geurige stroopjes. Er zijn dus verschillende manieren om nachtvlinders te inventariseren. Er zijn ook dag-actieve soorten, deze kun je gewoon overdag zien. Voorbeelden hiervan zijn de Sint-Jansvlinder, de Sint-Jacobsvlinder (met zijn geel-zwart gestreepte rupsen) en de Brandnetelmot. De laatste is een microvlinder, die massaal op b.v. Boerenwormkruid kan zitten.

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.