Stapstenen Groote Wetering in 2021

Blauw weeskind Catocala fraxini laken licht Stapst GW 4 9 2021 01aVol goede moed waren er weer plannen gemaakt om dit gebied regelmatig te inventariseren. Helaas bleef de Corona-pandemie het hele jaar op en af gaan. Het begon met een lockdown en aan het eind van het jaar was het weer hetzelfde. Het werd dus veel individueel werk, maar een paar keer zijn we met wat meer man aan de slag geweest. De nachtvlinderval heeft tien keer gestaan, in alle maanden behalve januari, april (koud!), en december. Op 4 september heeft voor de jeugd het vlinderlaken gestaan in het kader van de Nationale nachtvlindernacht. De meest bijzondere vlinder, die we op het laken kregen, was het Blauwe weeskind, Catocala fraxini, helaas te laat voor de jeugd. Het is een grote trekvlinder, die in Noord-Brabant hoogst zelden gezien is.

Alles bij elkaar zitten we ruim boven de 800 insecten, en tellen we alle waarnemingen (dus ook planten, vogels, spinnen etc) dan komen we boven de 1000. Je kunt alle waarnemingen vinden op

https://waarneming.nl/locations/17618/species/?species_group_id=0&start_date=&end_date=&filter_month=&filter_year=&use_local_taxonomy=on

of op waarneming.nl zoeken op locatie: Rosmalen – Loofaert Noord.

Er was dit jaar een opvallende kever in grote aantallen aanwezig: de Coloradokever. Het is een giftige kever, ook de larven zijn giftig. Hij behoort tot de familie van de bladhaantjes en is berucht omdat hij hele aardappelvelden kaal kon vreten. Door de bestrijding in het verleden was er nauwelijks meer schade en zag je ze weinig. Afgelopen jaar echter dook hij op veel plaatsen en in grote aantallen op. Ze leven uitsluitend van planten uit de nachtschadefamilie (aardappel, tomaat, aubergine).

Tijgerslak Limax maximus smeer Stapst GW 4 9 2021Het weer was dit jaar heel anders dan de voorgaande warme droge jaren. De eerste helft van februari lag er zo’n 20 cm sneeuw met temperaturen tot 15 graden onder nul. De tweede helft van deze maand stegen de temperaturen snel en begon er van alles te vliegen. Maart was redelijk gemiddeld, maar april bracht weer flink wat kou. Over het algemeen was het een somber, nat jaar, afgezien van de herfst die wat droger verliep. De naaktslakken waren in ieder geval zeer tevreden met de hoeveelheid nattigheid, zij waren met honderden aanwezig.

De dagvlinders en libellen waren in een gemiddeld aantal aanwezig, ze staan vermeld in bijgevoegde tabel 1 (dagvlinders) en tabel 2 (libellen). Tabel 3 geeft de aanwezige nacht- en microvlinders, tabel 4 de overige insecten-waarnemingen.

 

 

2021_Tabel-1_2021_Stapst_GW_dagvlinders_2005-2021.pdf

2021_Tabel-2_2021_Stapst_GW_Libellen__2005-2021.pdf

2021_Tabel-3_Stapst-GW_nacht-microvlinders_2007-2021.pdf

2021_Tabel-4._Overige_waarnemingen_Stapst-GW_2021.pdf

 

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.