Stapstenen van de Groote Wetering in 2018

Kleine beerEen jaar met extremen was het, 2018. Een zeer zachte, sombere januari met een heftige storm. Een winter die pas in februari op gang kwam en ook in maart flink doorwinterde. April begon fris maar in heel korte tijd sprongen de temperaturen omhoog en half april zaten we al boven de 25 graden. De meimaand van 2018 was de warmste van de laatste eeuwen, en zo ging het deze lange droge zomer verder. Het gevolg was grote droogte alom en zelfs voor de warmte-minnende vlinders en libellen 

werd het erg warm.

Droogvallende watertjes zijn lastig voor libellen, zij moeten hun eitjes in het water afzetten. Veel vlinders hebben brandnetels en andere kruidige planten als waardplant en die waren in de loop van juli vaak al verdroogd. In augustus heeft het wel wat geregend, waardoor een aantal planten snel weer opkwam en er wat later dan normaal toch nog gegeten kon worden.
Het staat wel vast dat een aantal soorten een flinke klap heeft gehad.
Volgend jaar zullen we zien hoe het met de vlinders en libellen gaat.

De libellen en dag- en nachtvlinders die dit jaar gezien zijn, staan weer vermeld in het overzicht op de site (www.ivn-s-hertogenbosch.nl – natuurgebieden - Groote Wetering). 

Grote spinnende watertor lichtval stapst GW 23 8 2018 01b kopie

Over de libellen en dagvlinders valt niets bijzonders te melden. De nachtvlinderval heeft vijf keer gestaan dit jaar (8 april, 7 mei, 16 juli, 22 augustus en 13 oktober), drie keer hebben we het laken met de lampen opgezet (26 mei, 25 juli en 8 september). Op 8 september was het voor de Jeugdnatuurwacht, die eerst uitleg kreeg over de nachtvlinders. Omdat er ook nachtvlinders zijn die meestal niet op licht komen, is er die avond ook een lekker zoet stroopje op de bomen gesmeerd, voor de vlinders die van zoet houden. We hebben dan ook kunnen zien hoe de vlinders gretig hun tongetjes in de zoetigheid staken om er lekker van te snoepen. Het zijn niet alleen vlinders, ook oorwormen en pissebedden hebben zo’n feestje meestal snel in de gaten en zijn ook van de partij. Het aantal soorten nachtvlinders dat we in 10 jaar tijd gezien hebben staat nu op 328, elk jaar komen er nog soorten bij. Op het licht zagen we dit jaar ook diverse kevers, o.a. de bekende lieveheersbeestjes, in mei natuurlijk de meikevers, en in juli kwam de indrukwekkende grote spinnende waterkever aangevlogen. Op 25 juli kwamen er zo’n 70 vrouwtjes Schoraas op het laken gedwarreld. Het zijn vrij grote wittige eendagsvliegen, die als larven in rivieren leven. Ze hebben schone grote rivieren nodig, waren uitgestorven in Nederland en pas in 1991 weer voor het eerst gezien. Ze komen in juli en augustus uit de rivier, vervellen vrij snel nog één keer, dan wordt er meteen gepaard, waarna de mannetjes sterven. De vrouwtjes gaan eitjes afzetten. Ze kunnen daarbij hele afstanden afleggen 

2018 09 08 Stapst GW Pyjama wants larve 02 kopie

op zoek naar geschikt water, ze komen daarbij ook op licht af en worden dus in deze tijd vaak in lichtvallen aangetroffen. Wanneer ze massaal boven de rivier vliegen, lijken ze op dwarrelende sneeuwvlokken, vandaar dat er van ‘zomersneeuw’ gesproken wordt.

De wantsen zijn vorig jaar geïnventariseerd, dit jaar komt daar de Pyjamawants, Graphosoma italicum bij. Het is een duidelijk herkenbare rood-zwart-gestreepte schildwants, die leeft van schermbloemen, o.a. wilde peen en zevenblad. Ze hadden het prima naar hun zin, ik zag in september 15 imago’s en een stuk of 10 larven op een groepje uitgebloeide schermbloemen. Vroeger waren ze zeer zeldzaam in Nederland maar nu zijn ze hier overal zeer algemeen.


In november trof ik op het insectenhotel een Strekpoot (Dicranopalpus ramosus) aan. Met zijn acht lang

Strekpoot Stapst Groote Wetering 2018 11 18 kopie

e poten is het geen insect, maar een hooiwagen, een van de spinnen dus. Ook zo’n soort die eind vorige eeuw voor het eerst in ons land gezien is, en nu overal gevonden kan worden. Hoe hij aan zijn Nederlandse naam komt is duidelijk te zien. Hier valt hij op, maar wanneer hij op een tak zit, moet je goede ogen hebben om hem op te merken.

In juli is er gemaaid. Misschien is het voor verschillende vlindersoorten, die in de zomer in verschillende grassoorten zitten (dikkopjes, bruin en oranje zandoogjes) goed om nog eens te bekijken wat de meest gunstige manier van maaien is. Soms is het tegenstrijdig, wat voor de een goed is, kan voor een ander weer minder goed zijn.

 

 

Tineke Cramer, december 2018

Stapst.Groote Wetering 2018 07 15 08 kopie

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.