De eerste inventarisatie een jaar na de langdurige warmte en droogte van 2018. Vanaf juli was er veel verdroogd met tot gevolg dat er voor o.a. rupsen weinig te eten was. Dit heeft natuurlijk gevolgen. Het aantal vlinders neemt ook al jaren af, waarvoor diverse oorzaken zijn. Er was dit jaar in het hele land veel aandacht voor alle insecten die in aantallen sterk afnemen. Dit geldt niet alleen voor vlinders, waarvan verschillende soorten gestaag afnemen, maar ook voor libellen. Sinds de waterkwaliteit eind vorige eeuw sterk verbeterd was, ging het erg goed met libellen, maar de laatste jaren stagneert dit ook. Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan, zodat de verschillende oorzaken duidelijker worden en er hopelijk iets aan gedaan kan worden.
De meeste bekende dagvlinders zijn weer gezien in kleine aantallen, alleen de Kleine vos was er weer niet bij, deze doet het in het hele land bijzonder slecht. De Distelvlinder, een trekvlinder die van ver moet komen, was er wel en had een erg goed jaar.
De Stapstenen zijn nu opgenomen in het nationale nachtvlindernetwerk, wat betekent dat er regelmatig nachtvlinders op een standaardmanier geteld worden. Deze tellingen worden in het hele land verricht (o.a. ook op Haanwijk) en kunnen gebruikt worden om de trends in de vlinderstand te berekenen. Welke nachtvlinders dit jaar gezien zijn, staat weer in het aparte overzicht.
Van de libellen waren de aantallen ook maar matig, de meeste soorten zijn wel gezien. Eén soort is erbij gekomen, de Kanaaljuffer. Hij komt ook in de buurt voor bij het Maximakanaal en de Wamberg. Ik verwacht geen echte populatie van deze soort in de poelen van de stapstenen, daarvoor zijn ze niet echt geschikt.
Aangezien we dit jaar insectenwerkgroep geworden zijn (i.p.v. vlinder- en libellenwerkgroep), is er naar meer dan alleen vlinders en libellen gekeken. In het verleden hebben we de lieveheersbeestjes al op de kaart gezet, nu hebben we ook andere kevers gezocht. In Nederland zijn meer dan 4000 soorten, waaronder hele kleintjes van minder dan een millimeter groot. Het determineren van vele hele kleine soorten is specialistenwerk en kan vaak niet van foto’s, die worden dan ook niet gedaan door ons. Wij hebben inmiddels wel zo’n zestig soorten kevers op de lijst staan, een mooi begin en we gaan verder. Ook andere groepen insecten willen we nader bekijken.
Het plan is om komend jaar maandelijks met de werkgroep de stapstenen te bezoeken om zoveel mogelijk insecten op naam te krijgen.
Alle waarnemingen die we doen zijn te bekijken op de site www.waarneming.nl op de locatie Rosmalen – Loofaert Noord.
In het najaar is niet het hele gebied gemaaid, maar er zijn onregelmatig stukken blijven staan (sinus-maaien), zodat insecten er meer overlevingskansen hebben.
Paddenstoelen waren er door het natte najaar, veel te bewonderen, o.a. tientallen Vliegenzwammen en de Roze stinkzwam.
Tineke Cramer, Coordinator, 1 januari 2020