17 Hectare natuur na 'ruil' opengesteld voor publiek

door Bram de Vrind

Brabants Dagblad, donderdag 17 april 2008

DEN BOSCH - Als de herfst eind dit jaar de bomen in de Hooge Heide weer heeft verkleurd, kunnen wandelaars uit Rosmalen via een nieuw wandelpad volledig door de bossen naar Nuland lopen.

De gemeente heeft van een projectontwikkelaar ongeveer zeventien hectare natuurgebied achter het klooster aan de Graafsebaan 'gekregen'. De gemeente gaat het gebied openstellen en de paden opknappen. Daarnaast komt er parkeergelegenheid bij het gebied.

De openstelling markeert een nieuw hoofdstuk in de ruilhandel die de gemeente toepast om een deel van natuurgebied de Hooge Heide - gelegen tussen Rosmalen, het spoor, de A59 en Nuland - in handen te krijgen. De deal: de gemeente vraagt projectontwikkelaars hun grond te ruilen voor de mogelijkheid om te bouwen.

De eigenaar van Mariaburg mag het klooster een andere bestemming geven en uitbreiden. Daarnaast mag hij elders op het terrein bouwen. De tijdelijke opvang voor asielzoekers wordt na de uitvoering van het zogeheten 'generaal pardon' afgebroken, aldus wethouder Geert Snijders. Hij aast nog op deals met andere grondbezitters, zoals de nertsenfokker aan de Oude Baan-Oost in Rosmalen. "We zijn in gesprek om hem er weg te krijgen. In ruil daarvoor willen we woningbouw mogelijk maken", zegt Snijders.

Opmerkelijk genoeg heeft de gemeente nog geen ruil aangeboden aan de eigenaar van het grootste landgoed in het gebied, het zestig hectare tellende Sparrenburgbos. Gesprekken met de projectontwikkelaar leverden in een eerder stadium niets op, aldus Snijders. "Maar met dit nieuwe middel is het logisch om snel weer te gaan praten", aldus Snijders. Het gebied is wel toegankelijk voor recreanten. De gemeente verwacht medio volgend jaar boeren in de Hooge Heide een subsidie aan te kunnen bieden, zodat zij houtwallen aan kunnen leggen om hun landerijen in Brabantse luister te herstellen.

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.