Het werkseizoen van IVN Landschapbeheer loopt van augustus 2019 tot maart 2020. Dit verslag gaat dus over die periode. Dit houdt in dat we in het broedseinzoen en zomervakantiemaanden nauwelijks actief zijn. In maart 2020 brak de Corona-pandemie uit. Daardoor konden de NLdoet-dag 2020 in de Rosmalense zandverstuiving en het jaarlijks onderhoud aan de oeverzwaluwwand in het Engelermeer niet doorgaan. Dit verslag bestrijkt dus de periode vóór Covid-19.
We begonnen het seizoen in september met twee werkochtenden in het Karregat waar we de noordoever van het ven flink onderhanden hebben genomen: berken en wilgen zijn gekapt en uitgegraven en de gewenste struiken Sporkenhout gesnoeid In oktober, tijdens weer twee werkochtenden, hebben we onze continue strijd met de invasieve exoot Amerikaanse vogelkers voortgezet in het Mariaburgbos en vervolgens nog een keer op de Nulandse heide.
De meest populaire werkdagen zijn het wilgen knotten in de Moerputten. De start vond plaats op de nationale Natuurwerkdag 2019 begin november. Daar hebben maar liefst 40 volwassenen en zes kinderen aan deelgenomen. In december was er ook weer de traditionele werkmorgen met de Jeugdnatuurgroep; behalve wilgen knotten, is het vlechten van een muurtje met wilgentenen altijd favoriet. In januari 2020 zijn we nog twee keer in de Moerputten aan het werk geweest.
Begin februari stond het Natuurnetwerk Groote Wetering op het programma, maar dat moest vanwege een vliegende storm (code oranje) een paar weken verschoven worden.
En toen kwam de Corona-pandemie. De in maart 2020 geplande NLDoet dag op de Rosmalense zandverstuiving en het jaarlijks onderhoud van de oeverzwaluwwand konden niet doorgaan.
Wat betreft het seizoen 2021-2022 toch alvast een korte duiding. Door het werken in kleine groepjes (vooraf aanmelden is verplicht) en de werkzaamheden over méérdere dagen te verdelen, konden veel van de oorspronkelijk geplande activiteiten in 2020-2021 doorgaan. Hierbij is de Corona Werkinstructie van het Brabants Landschap als leidraad gebruikt. Daardoor konden met wat inventiviteit de smeekbeden “Kunnen we alsjeblieft niet lekker buiten in de natuur aan de slag” gehonoreerd worden.
We gaan verder met proberen buurtbewoners te betrekken bij het onderhoud van de natuur in hun directe leefomgeving.
Cor Haest