
Sfeerimpressie: Het is een zondagmorgen eind november, een groep actieve mensen is bezig wilgen te knotten, onder een koude maar zonovergoten mooie natuurlijke omgeving.
De werkgroep Landschapsbeheer werkt actief aan het behoud van de natuur in samenspraak met o.a. Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Brabant Water, Waterschap Aa en Maas en de gemeente Den Bosch.. De werkzaamheden zijn onder meer wilgen knotten in de Moerputten ('s-Hertogenbosch-West), houtwallen onderhouden ('s-Hertogenbosch en omstreken), de oeverzwaluwwand bij het Engelermeer (Den Bosch West) broedklaar maken en het bestijden van de invasieve exoot Amerikaanse vogelkers. De meeste werkzaamheden vinden plaats in de weekenden (op zaterdag- of zondagmorgen) van september t/m maart.Tijdsindicatie: start 10.00 uur, einde 13.00 uur.
Er wordt met diverse gereedschappen gewerkt, met name met verschillende zagen, takkenscharen en schoppen, die door de vereniging ter beschikking worden gesteld. Rekening houdend met de rust in de natuurlijke omgeving worden zo weinig mogelijk machines gebruikt.
Lees meer...
Vandaag 18 september is de IVN landschapsbeheer werkgroep bezig met onderhoud in het gebied “Mariaburgbos”.
Deze groep van vrijwilligers, veelal herkenbaar aan hun geel/groene kledingstukken, is meerdere keren per jaar in dit gebied actief voor onderhoud.
In dit gebied zijn, in het kader van het verhogen van de bio-diversiteit, vele nieuwe en verschillende soorten boompjes geplant. Er is echter één boomsoort die veel sneller groeit dan deze nieuwe aanplant en zelfs ook deze aanplant in hun voortbestaan bedreigt. Het betreft hier de Amerikaanse vogelkers. Deze soort in niet inheems en daarnaast ook invasief en wordt ook, zeer toepasselijk, “bospest” genoemd.
Deze boomsoort werd in 1700 voor het eerst als sierstruik geplant. Later werd het geplant voor houtproductie, echter het hout was niet van goede kwaliteit. Zo rond 1920-1950 werd deze boom geplant in naaldbossen om, door de snelle groei, de naaldbomen de hoogte in te laten groeien voor productiehout.
Inmiddels is deze boom als “invasieve excoot” geclassificeerd en werkt oa IVN landschapsbeheer aan het verwijderen van deze boom en het voorkomen van verspreiding.
Dit wordt gedaan door:
- jonge zaailingen te verwijderen. Deze kunnen makkelijk uit de grond worden getrokken
- Boomjes die nog niet zaad kunnen vormen moeten worden uitgegraven of worden uitgetrokken met een stronkentrekker
- Grotere bomen die zaad kunnen vormen worden vaak gekapt of geringd. Ringen houdt in dat de sapstroom wordt verstoord en de boom afsterft. Daarvoor met men wel een aantal jaren deze stronken blijven snoeien totdat de boom uiteindelijk het niet meer redt.
- Hele grote bomen zullen met zwaar materieel moeten worden verwijderd.
Het zaad van de bomen blijft echter lang kiemkrachtig, dus als een stuk bos is ontdaan van deze boom, kan er licht op de grond komen en komen de zaadjes van jaren geleden op.
U kunt de boom herkennen door een stukje bast te beschadigen met een stukje metaal of met de nagel. Indien u een lichte geur van amandelen of bitterkoekjes ruikt is dit een teken dat u een vogelkers heeft gevonden.
Vandaag (zondag 4 september) is de werkgroep IVN landschapsbeheer bezig met natuuronderhoud in het gebied “Het Karregat”. Deze groep van vrijwilligers, veelal herkenbaar aan hun geel/groene kledingstukken, is elk jaar in dit gebied actief met natuuronderhoud.
Het Karregat
In dit gebied ligt een ven dat is ontstaan voor de aanleg voor de spoorbaan die dit gebied doorkruist. In dit ven kunt u oa Moeraswolfsklauw, Lobelia en Zonnedauw vinden
De taak van IVN landschapsbeheer, is het mede-onderhouden van dit gebied. Dit onderhoud bestaat uit
- Kappen/snoeien houtwallen
- Vrijstellen heide
- Onderhoud aan het ven
- Verwijderen jonge wilgen
- Verwijderen pijpestrootje ter bescherming van eerder genoemde planten
Lijkt het u ook leuk om te werken in, met en aan de natuur?
Spreek dan een van de vrijwilligers aan, zij kunnen u vast en zeker helpen of stuur een mailtje naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.