thumb ree pootafdruk 840 400Sinds 2012 is de werkgroep Zoogdieren actief binnen IVN ’s-Hertogenbosch. De werkgroep richt zich op het monitoren van diverse zoogdieren in en rondom ’s-Hertogenbosch. Het coördinatorschap van de werkgroep is in handen van John Gallast met ondersteuning van Marloes van den Dungen. Er is dan weliswaar een coördinator, maar de activiteiten worden zoveel mogelijk door de leden zelf georganiseerd. Veel activiteiten worden daarom soms ad-hoc georganiseerd, via de onderlinge communicatie per mail. Afgelopen jaren heeft de werkgroep zoogdieren vooral aandacht besteed aan vleermuizen, de das en de bever. Zo wordt de populatie vleermuizen in de Bossche Binnendieze jaarlijks geteld en monitoren actieve leden gebieden in en rondom ‘s-Hertogenbosch om de verspreiding van de das en bever in kaart te brengen. In 2019 wordt daarnaast gestart met een onderzoek naar verspreiding van kleine marters (hermelijn, wezel en bunzing) in en rondom ‘s-Hertogenbosch.Voor meer informatie of interesse in deelname aan de werkgroep, neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


John Gallast en Marloes van den Dungen

Coördinatoren Werkgroep zoogdieren

 

wildcameraOnlangs is het project 'Zoogdieren in de achtertuin' (voorlopig) afgesloten. In dit project werd onderzoek gedaan naar zoogdieren door in verschillende tuinen in 's-Hertogenbosch wildcamera's op te hangen. In 's-Hertogenbosch hebben de IVN-ers Henk Vennix en John Gallast de wildcamera's ingeleverd. De Zoogdiervereniging gaat nu samen met de Wageningen Universiteit alle gegevens interpreteren. Omdat dit geruime tijd zal duren toch even een berichtje over de resultaten in de Bossche tuinen. In het afgelopen jaar hebben in 43 achtertuinen verspreid over de gemeente 's-Hertogenbosch, gedurende 4 - 6 weken wildcamera's gestaan. Behalve de te verwachten huiskatten  (vrijwel in iedere tuin) zijn de volgende zoogdieren waargenomen:

 

 Kat 

 Muis 

 Egel 

 Eekhoorn 

 Rat 

 Konijn 

 Haas 

 Vos 

 Bunzing 

 Steenmarter 

Aantal

34

24

21

6

4

2

3

3

2

2

Percentage

79

56

49

14

9

5

7

7

5

5

Knaagwerk bever klWe gaan op zoek naar sporen van bevers zoals knaagsporen, graafsporen en markeerplaatsen. Ook bezichtigen we een beverburcht. Bezit je een verrekijker, neem die dan mee. Er zijn meestal veel vogels in het gebied. De excursie duurt  ongeveer 2 -2½ uur. Het terrein is vrij ruw en het kan ook behoorlijk nat zijn. 
Neem ook wat te drinken en eventueel te eten mee. Onderweg is er geen horeca-gelegenheid. 

Zaterdag 16 december, 14-16 uur. Het startpunt van de excursie bereikt u door vanaf Hedel de Maasdijk naar het oosten te volgen. Doorrijden tot het einde; niet onder de A2 door, maar 150 m vóór het viaduct onder de A2, rechts op de dijk blijven.
 
Deelname aan deze wandeling is gratis en opgave vooraf is niet nodig. 

John Gallast wildcamera foto MarcBolsius2De gemeente ’s-Hertogenbosch en het IVN voeren samen het project “Wildcamera - zoogdieren in de achtertuin” uit.  IVN-er John Gallast laat u de eerste resultaten zien. Zo krijgt u een mooi beeld wat er ’s nachts en overdag in de Bossche achtertuinen rondloopt. MiNC-café: clubzaal van de Verkadefabriek van 20.00 tot 22.00 uur. Zie ook dit artikel in het Brabants Dagblad.

Hebt u ook altijd willen weten wat er in uw achtertuin leeft en wilt u meedoen aan dit project? Meldt u u zich dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

John Gallast met wildcamera (Foto Brabants dagblad, Marc Bolsius)

Zoogdierenwerkgroep_JR_Hedel-8609_klNaar aanleiding van de oproep in de vorige Boschrietsangher hebben zich zes IVN-leden gemeld als belangstellenden voor een zoogdierenwerkgroep.

Om wat meer ‘vlees op de botten’ te krijgen is daarnaast ook onder leden van de Vleermuiswerkgroep Noord-Brabant gepolst of er geïnteresseerden waren. Dat leverde nog eens vijf belangstellenden op. Zodoende is er nu een werkgroep van twaalf mensen die met zoogdieren aan de gang wil.

Door de Zoogdiervereniging is 2012 uitgeroepen tot het Jaar van de Bever. Bovendien bleek tijdens een eerste bijeenkomst dat er veel belangstelling is voor deze soort. Daarom stond de eerste excursie in het teken van het herkennen van sporen van de Bever. Op korte termijn worden er plannen gemaakt voor meer activiteiten. Mochten er meer IVN-leden zijn die belangstelling hebben om hier aan deel te nemen, dan kunnen ze zich bij ondergetekende melden.

 

Bijschrift foto:

De nieuwe werkgroep tijdens de eerste excursie

Foto: Janmartin Rahder.

 

Peter Twisk

073-6445664

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

‘....  warmbloedig, de jongen worden na de geboorte gezoogd, de huid is bedekt met haar...’?!  Ja, inderdaad: wij mensen behoren ook tot de zoogdieren, vanuit biologie gezien dan. Maar als werkgroep richten we ons uiteraard op de ‘minder gecultiveerde’ zoogdieren zoals de Das, de Bever en de vleermuizen.

Bever_zwemmend_klOns streven is om vooral een platform te zijn voor diegenen die zich graag in de hier in het wild voorkomende zoogdieren willen verdiepen. Er is weliswaar een coördinator, maar de activiteiten worden als het even kan door zoveel mogelijk leden georganiseerd. Dat betekent ook dat ieder lid ideeën voor activiteiten naar voren kan brengen. Veel activiteiten worden ad hoc georganiseerd, waarbij de onderlinge communicatie per email verloopt.

De werkgroep is begin 2012 van start gegaan. Dit jaar was door de Zoogdiervereniging uitgeroepen tot het Jaar van de Bever ( zie www.jaarvandebever.nl ).  Sinds enkele jaren komt deze grote knager ook voor in het Maasdal ten noorden van ’s-Hertogenbosch. Twee goede redenen dus om in dit jaar veel aandacht aan de bever te schenken. DitFoto_1._Knaagwerk_bever is dan ook gebeurd, met verschillende speurtochten naar beversporen, een gezamenlijke telling van bevers in de Hedelse Bovenwaard en het nauwgezet volgen van ontwikkelingen rond de aanleg van de nieuwe Zuid Willemsvaart.

Verder is er aandacht besteed aan vleermuizen, de Das, bronst van Edelherten op de Veluwe en muizen met behulp van inloopvalletjes.

Aan het eind van 2012 bestaat de werkgroep uit 13 leden. In de komende jaren zullen de activiteiten op dezelfde voet worden voortgezet.

 

Peter Twisk, coördinator Werkgroep Zoogdieren

tel. 073-6445664

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

BeverDe bever is het grootste knaagdier van Europa. Het is dan ook een kanjer, met een gewicht van ruim 20 kilo en een lengte van meer dan een meter. Kenmerkend is natuurlijk de horizontaal afgeplatte staart, in de vorm van een peddel. En dat een bever regelmatig bomen omknaagt is ook algemeen bekend.

De bever leeft in en langs het water, van kleine stroompjes tot rivieren en meren. Net als de muskusrat gebruikt hij een ‘waterslot’ ter beveiliging van zijn hol. De ingang van zijn hol ligt altijd onder water, zodat het alleen duikend te bereiken is. In situaties met een hoge oever begint de bever onder water in de oever te graven totdat hij boven de waterlijn is. Daar maakt hij vervolgens de nestkamer. Als de oever daar niet hoog genoeg voor is sleept hij materiaal aan om als dak van de nestkamer te dienen. Zodoende kan er een beverhut ontstaan. Dat kan een indrukwekkend bouwwerk worden van ruim een meter hoog en meer dan vijf meter in doorsnede. Als de waterstand ter plaatse daalt of niet hoog genoeg is om als waterslot te dienen, kan een bever een dam gaan bouwen om het water tegen te houden. Dat kan een kleine ‘drempel’ zijn van nauwelijks tien cm boven de waterlijn, maar ook een bouwwerk van meer dan een meter hoog. In Nederland, waar de waterstand op veel plaatsen relatief stabiel gehouden wordt, is het vaak niet nodig voor een bever om een dam te bouwen.

5 oktober 2008 | Dassenwerkgroep Brabant

Al jaren zijn er dassen te vinden op korte afstand van de grenzen van ’s-Hertogenbosch. Dat geldt zowel aan de zuidzijde (Vught, Sint-Michielsgestel), aan de oostzijde (Berlicum) als aan de westzijde (Vlijmen) Maar de hoofdstad van onze geliefde provincie moest het zelf zonder dassen doen.

Daar is onlangs verandering in gekomen door de melding van een nieuwe dassenburcht. Weliswaar zijn de dassen op Bosch’ grondgebied beland door neer te strijken in de deelgemeente Rosmalen, maar een kniesoor die daar op let. De nieuwe burcht zorgt voor een welkome schakel in de migratiezone die vanuit Bernheze naar het westen loopt. Niet zo lang geleden vormden de burchten op het landgoed de Wamberg vooruitgeschoven, geïsoleerde posten. Dat levert een kwetsbare dassenpopulatie op, vooral wanneer er regelmatig verkeersslachtoffers vallen. Nu zijn deze burchten aangesloten op de bestaande keten van burchten en kunnen ze van nieuw bloed worden voorzien.

Op 23 maart, van 20:00-22:00 organiseert de Otter- en Beverwerkgroep CaLutra i.s.m. IVN ’s-Hertogenbosch en Natuurlijk Vught een duo-lezing over deze twee prachtige oer-Nederlandse dieren.

Hugh Jansman, geanimeerd spreker en een van dé otterspecialisten van Nederland en Peter Twisk, ervaren zoogdierdeskundige in de regio rond Den Bosch vertellen het verhaal van de prille herovering door deze soorten van nat Nederland tot en met Noord-Brabant.

Met deze avond hopen we onder meer mensen actief te betrekken bij het zoeken en melden van diersporen, om zo doende een beter beeld te krijgen van de nieuwste ontwikkelingen. Met deze gegevens kunnen op tijd zinvolle maatregelen zoals veilige oversteekplaatsen van wegen worden uitgevoerd.  

Hoewel veel mensen de otter en bever erg op elkaar vinden lijken zijn het toch totaal verschillende dieren. Zo leeft de bever van plantaardig en de otter juist van dierlijk voedsel.  Hun leefgebied overlapt wel grotendeels. Beide dieren zijn meestal in of nabij open water te vinden. Vandaar ook dat het zoeken naar hun sporen prima kan worden gecombineerd.

Maar de avond is ook bedoeld om te verwonderen. Verwondering over de dieren en hun bijzondere gedrag maar ook over hun veerkracht. Want wie had 25 jaar geleden gedacht dat de bever en otter nu al weer voorzichtig aan terug zouden kunnen keren in onze Brabantse natuur? Hier is nog wel wat extra hulp voor nodig. Een ieder die hier aan wil bijdragen of gewoon geïnteresseerd is kan zich voor deze avond in de Brede Bossche School, Jac. van Looystraat 5, Den Bosch.

Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De toegang is gratis voor leden van IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.