Al jaren zijn er dassen te vinden op korte afstand van de grenzen van ’s-Hertogenbosch. Dat geldt zowel aan de zuidzijde (Vught, Sint-Michielsgestel), aan de oostzijde (Berlicum) als aan de westzijde (Vlijmen) Maar de hoofdstad van onze geliefde provincie moest het zelf zonder dassen doen.
Daar is onlangs verandering in gekomen door de melding van een nieuwe dassenburcht. Weliswaar zijn de dassen op Bosch’ grondgebied beland door neer te strijken in de deelgemeente Rosmalen, maar een kniesoor die daar op let. De nieuwe burcht zorgt voor een welkome schakel in de migratiezone die vanuit Bernheze naar het westen loopt. Niet zo lang geleden vormden de burchten op het landgoed de Wamberg vooruitgeschoven, geïsoleerde posten. Dat levert een kwetsbare dassenpopulatie op, vooral wanneer er regelmatig verkeersslachtoffers vallen. Nu zijn deze burchten aangesloten op de bestaande keten van burchten en kunnen ze van nieuw bloed worden voorzien.

De burcht bevindt zich in het natuurgebied Hooge Heide Zuid, één van de zogenaamde “Bossche Buitens”. Voor veel stadsbewoners is het een geliefd recreatiegebied, waarin volop gewandeld en gefietst kan worden. Ondanks de nabijheid van een grote stad is het gebied in de afgelopen 150 jaar nauwelijks veranderd. De wegen, paden en boerenerven zijn er behouden gebleven, evenals een kleinschalig kampenlandschap.
De gemeente ’s-Hertogenbosch beraadt zich over de toekomstige inrichting van de Hooge Heide Zuid. Er wordt gedacht aan ruimte voor bebouwing (wooneenheden en bedrijfspanden), waterberging en een golfbaan. Maar volgens een recente informatiebrief aan de Gemeenteraad wordt vooral gezocht naar “een balans tussen landschappelijke waarden en de ontwikkelingsmogelijkheden, waarbij het behouden en waar mogelijk verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied voorop staat”. De dassen zullen ’s-Hertogenbosch er dankbaar voor zijn!
Bron: Nieuwsbrief Dassenwerkgroep Brabant - september 2008