bloemaardsterCoördinator paddenstoelenwerkgroep, Irene Derks , Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0620038332 

Van 2014 tot 2024 was de paddenstoelenwerkgroep slapende. Tijd om daar verandering in te brengen. De doelstelling van de werkgroep zoals deze toen geformuleerd was wordt door mij (Irene Derks) onderschreven en de activiteiten die plaats kunnen vinden zijn veelzijdig. Mijn ervaring is dat paddenstoelen zoeken en bestuderen vooral in het najaar (van augustus tot en met december) gebeurt en veel tijd vraagt, maar ontzettend interessant is. De doelstelling en activiteiten van de werkgroep zullen in samenspraak met de leden die zich in 2024 aanmelden opgesteld worden (bijeenkomst 19 juni 2024).  

Hieronder alvast een opzetje. Ons doel is: in de natuur bezig zijn met onze hobby paddenstoelen en al doende onze kennis uitbreiden en verdiepen. Het is geen hobby voor ongeduldige mensen en niks als je een lange, stevige wandeling van plan bent. Veelvuldig stilstaan, bukken, kijken, ruiken en proeven. En dan fotograferen, speuren in de boeken en als dat niet genoeg is, meenemen naar huis en onder de microscoop bekijken.  

De activiteiten van de werkgroep zullen gezamenlijk bepaald worden. Hierbij wordt gedacht aan: 

1. Het volgen van enkele gebieden zoals Eikenburg, Pettelaar, Engelenstede, Engelenmeer, Wijboschbroek etc. Voor een goede inventarisatie is het noodzakelijk om een aantal malen per seizoen langs te lopen, omdat de paddenstoelenflora in de loop van het seizoen verschuift. Maar tussendoor kunnen we ook naar allerlei andere lanen, zandverstuivingen en bosjes in de omgeving van Den Bosch. 

2. Mee doen aan het Monitorproject van de NMV (Nederlandse Mycologische Vereniging). Dat wil zeggen dat we een paar gebiedjes uitzetten waarin vele jaren achtereen van bepaalde aangewezen paddenstoelen de aantallen geteld worden. De NMV hoopt hiermee trends op het spoor te komen en meer te leren over de noodzakelijke leefomstandigheden van paddenstoelen. 

3. Excursies naar een heel ander gebied, eventueel onder leiding van een mycoloog. De paddenstoelenflora is in andere landschapstypen of op andere grondbodems verschillend.  

4. Studie- en determinatie middagen of avonden. De IVN beschikt over enkele microscopen waar dan mee gewerkt kan worden.  

5. Andere ideeën zijn ook welkom 

Het paddenstoelen-seizoen is, na een veel te droog voorjaar, eindelijk begonnen!

Vorige week. op 29 juli 2009 vonden we met de Paddenstoelen-werkgroep in Wijbosch-broek deze mooie Blauwplaatstropharia. Het is een paddenstoel die plantaardig
afval verteert. Hij komt graag voor op snipperhopen en neemt toe omdat steeds meer houtafval versnipperd wordt.

Wij hebben hem al gevonden langs de Vinkelsestraat, in de moestuin van Josephine Mutsaers en nu dan in Wijboschbroek.
Hij is nauw verwant aan de Echte en Valse kopergroenzwam en aan de Oranjerode stropharia. De laatste groeit ook op plaatsen waar snippers liggen.

Yvonne Dijkman

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.