Insectenwgr Dagpauwoogjpg

Zag ik een bloesem
Die naar haar tak terugkeerde?
Ach het was een vlinder

Moritake (1472-1549)
 

In de Werkgroep Insecten komt een aantal mensen bij elkaar die geïnteresseerd zijn in het wel en wee van vlinders, libellen en andere insecten om ons heen.

Insecten zijn er erg veel, in de werkgroep kiezen mensen zelf met welke groep(en) ze zich bezig willen houden. Voor vlinders en libellen worden monitor-routes gelopen. Dit houdt in dat een route regelmatig op dezelfde manier gelopen wordt waarbij alle vlinders of libellen op dezelfde manier geteld worden. Zo zie je na verloop van tijd hoe het met de betreffende vlinders of libellen gaat en kunnen er, indien nodig, maatregelen genomen worden om het leefgebied te verbeteren. We houden excursies naar diverse gebieden. Ook wordt er door een aantal leden aan nachtvlinder-Insectenwgr Weidebeekjuffersinventarisatie gedaan. Bij deze inventarisaties en bij onze excursies komen we regelmatig andere insecten tegen. Deze proberen we dan op naam te brengen. We hebben ook bijscholingsavonden, waarop gekeken wordt naar een bepaalde groep insecten, bijvoorbeeld kevers. We proberen zoveel mogelijk van elkaar te leren, initiatief wordt zeer gewaardeerd.

Landelijke Vlinderdag
Jaarlijks op de eerste zaterdag in maart organiseert de Vlinderstichting een landelijke Vlinderdag, waar je je kennis uit kunt breiden: prachtige films, interessante lezingen en stands met o.a. de nieuwste boeken. Een ontmoetingsplaats voor vlinder- en libellenliefhebbers uit het hele land, waar we altijd wel met een afvaardiging van de werkgroep naar toe gaan!

Wil je eens meekijken met deze werkgroep of meer informatie, neem dan contact op met de coördinator:
Tineke Cramer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (of telefonisch, 073-5219621)

 

Insectenwgr Leliehaantje

   

 

 

 

 

 

 

Voor inventarisatieverslagen in de natuurgebieden Karregat en Groote Wetering zie aldaar.

Gal van de colanootgalwesp op zomereik
We weten het allemaal, 2020 was een bijzonder jaar. Het begon goed, vol plannen en een aantal nieuwe geïnteresseerde leden. Maar voor we goed en wel van start konden gaan in het vroege voorjaar kwam het coronavirus ertussen en werd het steeds lastiger om gezamenlijk iets te ondernemen. Alleen de puzzel-avond in februari is doorgegaan en een paar leden zijn in maart nog naar de jaarlijkse vlinderdag van de Vlinderstichting geweest. Op 26 september hebben we nog een excursie gehad, we gingen op zoek naar gallen en mijnen (en hebben die ook gevonden).

Toch is er dit jaar weer veel werk verzet, individueel of in kleine groepjes. Alle monitorroutes zijn gelopen: dagvlinders van de Groote Wetering, Heinis, Moerputten, Vlijmens ven en Kanaalpark zijn geteld, evenals de libellen in de Wamberg. Ook is er een nieuwe dagvlinderroute in een nieuw aangelegde vlinderidylle in den Bosch, die Marion de Maat, een van onze nieuwe leden, voor haar rekening zal nemen. De nachtvlinders zijn geteld in Haanwijk, Cromvoirt, Maliskamp (stapstenen Groote Wetering) en Nuland (Karregat), evenals in diverse privé-tuinen en incidenteel in de Wamberg. De jaarlijkse Nachtvlindernacht voor publiek hebben we niet kunnen organiseren. In het Karregat en de Stapstenen van de Groote Wetering zijn inventarisaties gedaan, verslag daarvan staat op de website.

Er is een groeps-app aangemaakt, waarmee we elkaar op de hoogte kunnen houden en ook melding kunnen doen van leuke waarnemingen. Er staan 22 leden op de ledenlijst.

Tineke Cramer

De individuele leden van de insectenwerkgroep hebben ook in 2019 weer trouw de verschillende monitorroutes gelopen. De dagvlinders van de Groote Wetering, Heinis, Moerputten, Vlijmens ven en Kanaalpark zijn geteld, evenals de libellen in de Wamberg. De nachtvlinders worden geteld in Haanwijk, Cromvoirt, Maliskamp (stapstenen Groote Wetering) en Nuland (Karregat). Hiermee is zoals elk jaar weer veel werk verzet.
Gezamenlijke activiteiten waren o.a. een puzzel-avond, waarop we samen de probleemfoto’s, voor zover mogelijk, hebben gedetermineerd, excursies naar de Wamberg en de Brand, een studie-avond over kevers. Een aantal werkgroepleden is naar de jaarlijkse dag van de Vlinderstichting geweest, waar we konden genieten van mooie films en interessante lezingen. Tijdens de Nationale nachtvlindernacht stonden we met onze opstelling bij boerderij Eygentijds (Kanaalpark), waar we ook op de open dag (15 september) een kraam bemanden.
Volgend jaar gaan een aantal werkgroepleden de Stapstenen van de Groote Wetering maandelijks inventariseren op insecten. En verder gaan we natuurlijk op dezelfde voet verder.
De werkgroep heeft momenteel 18 leden.

Ze dwarrelen weer! En daarmee bedoel ik niet de sneeuwvlokken, waarvan we er genoeg gehad hebben,Kleine_voorjaarsspanner-m-vr_Wamberg_01-03-2010 maar de eerste voorjaarsspannertjes. De overwinterende dagvlinders vinden het nog te fris, die blijven nog even verscholen in hun holle boom of op zolder. De Bruine winterjuffer, onze enige libel, die hier als volwassen libel overwintert, wacht ook nog even tot de zon iets sterker wordt. Maar als lid van de vlinder- en libellenwerkgroep, wil je na die lange winter wel weer eens iets zien vliegen. En inderdaad valt er al weer wat te zien: bij een wandelingetje door de Wamberg kun je op de bomen de Kleine voorjaarsspanners zien zitten, een nachtvlindertje, waarvan alleen het mannetje echte vleugels heeft. Het vrouwtje valt lastiger te ontdekken, zij heeft nauwelijks vleugels en kan dus niet vliegen.

Op de foto een mannetje en een vrouwtje in paring. Je ziet het vrouwtje nog net met haar kopje onder de vleugels van het mannetje uitkomen.

Het nieuwe vlinderseizoen komt eraan!

Tineke Cramer, vlinder- en libellenwerkgroep 

Mee informatie over vlinders op http://www.vlindernet.nl/

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's educatie en bescherming.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.

© 2021 IVN - VNW 's-Hertogenbosch e.o.