ijsvogel

Nieuwsgierigheid naar vogels is voor veel mensen de aanleiding om zich te verdiepen in de natuur. De vogelwerkgroep van IVN ’s-Hertogenbosch wil daarbij graag behulpzaam zijn.

De vogelwerkgroep wil op diverse niveaus van kennis proberen mensen te enthousiasmeren. De gevorderde vogelaar met het doen van inventarisaties, het doorgeven van waarnemingen en het delen van kennis. De minder gevorderde door mee te gaan met excursies en mee te helpen met diverse andere activiteiten van de vogelwerkgroep zoals het schoonmaken van de oeverzwaluwwand bij het Engelermeer. En voor ieder lid door actief voorstellen te doen voor vogelexcursies en deze zelf of met een groep te organiseren.

Zo hopen we dat steeds meer kennis over vogels en bijbehorende natuur binnen de werkgroep beschikbaar zal zijn.

 

Samen bezig zijn met vogels
Door taken samen op te pakken en eerlijk te verdelen, maken vele handen licht werk en kunnen we zoveel mogelijk tijd besteden in de natuur. Jaarlijks plannen we één vergadering waarbij we taken verdelen en een jaarplanning maken voor vogelexcursies. Verder proberen we zo min mogelijk binnen te zitten. Doel is om minstens één keer per maand een vogelexcursie te organiseren in een natuurgebied in de regio en soms wat verder weg. Daar waar mogelijk proberen we samen te werken met andere werkgroepen binnen IVN ’s-Hertogenbosch of andere vogelgroepen in de regio.

Dus ook als je nog niet zoveel van vogels weet, nodigen we je uit om lid te worden van onze werkgroep en je actief in te zetten.
Dan komt de kennis en het plezier vanzelf. 

Coördinator: Léon van Balkom

Meer informatie of aanmelden? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vogelcursus
Elk jaar organiseren wij een vogelcursus.    
Meer informatie of aanmelden? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Door het hoge water was niet mogelijk om door het Aa-dal te wandelen. Dus moesten we een stukje over de verharde weg.

In een houtwal vlakbij de Westakkers hadden we al gauw twee mannelijke goudvinken mooi in beeld.

Ook zaten vele sijsjes in de elzenbomen zich te goed te doen aan de elzenpropjes. Een paar honderd meter verder zagen we nog meer sijzen. We hebben ze mooi in de verrekijker kunnen bekijken. Nog geen 50 meter verderop zagen we dat de steenuil bovenop zijn kast zat. Ook die liet zich goed zien. Op richting Seldensate.

Daar hebben we de groene specht en de grote bonte specht gezien. De middelste bonte specht liet zich heel even zien en is helaas door de meesten niet gezien. Verder onder andere boomkruipers, boomklevers, spreeuwen gezien. Ook lieten twee eekhoorntjes zich goed bekijken. In het weiland zagen we een hele grote groep koperwieken. Helaas vlogen ze allemaal de boom in waardoor we wat meer tegenlicht hadden. Het waren er wel 50. Ook zagen we, bijna aan het eind van de wandeling, nog 3 kramsvogels wegvliegen.

Op de terugweg zijn we nog even naar de houtwal gegaan voor de goudvinken.  Dit keer zaten er 3 mannetjes en een vrouwtje. Als kers op de taart zaten langs de sloot nog twee ijsvogels. Deze hebben we super mooi kunnen bekijken. Kortom het was een geslaagde vogelwandeling met leuke soorten.

Miriam Alders

De foto’s zijn gemaakt door Irene Derks.

GoudvinkIJsvogel.jpg

Op zoDSC 74922cndag 19 september heeft de Vogelwerkgroep een excursie gemaakt naar de Biesbosch. Het weer was prachtige met een heldere lucht zodat we de vogels goed konden observeren. Aangekomen bij de parkeerplaats op de Galeiweg nam Pierre ons mee voor een wandeling. Verwelkomd door een Cettis's zanger zagen we veel ganzen, eenden en een groep lepelaars. Verderop nog 4 casarca's gespot en een overvliegende watersnip. In het veld zagen we een torenvalk en 3 bruine kiekendieven. Na een korte koffepauze bij het Biesboschmuseum kwam een visarend mooi boven ons cirkelen. Even later een buizerd die op termiek omhoog ging. En vanaf de parkeerplaats zagen we ook een zeearend boven in een dode boom zitten. Bij de volgende parkeerplaats zagen we naast veel eenden nog een scholekster en 3 pijlstaarten. Een mooie vogeldag die voor herhaling vatbaar is.

Henk en Pierre.

Foto: Visarend, Henk Vennix 

Op vrijdag 23 juli zijn enkele leden van de vogelwerkgroep naar de Maashorst gegaan om daar naar de nachtzwaluw te speuren. Een zomergast die op half open heide gebieden leeft en zijn nest op de grond tussen de heideplanten heeft. Even voor schemering waren we in het gebied en werden we welkom geheten door tenminste 1 raaf en een postende boomvalk. De oren werden gespitst om naar het unieke geluid van de nachtzwaluw te luisteren. Even na tienen liet de eerste zich horen op ongeveer dezelfde plek als voorgaand jaar. Maar ja. Horen is nog niet zien. Een tijd later toch de vogel zien vliegen met zijn karakteristieke silhouet en trage diepe vleugelslag. Het was goed te zien hoe wendbaar deze vogel is tijdens het jagen op insecten. Tot 2 keer toe kwam de vogel vlak boven onze hoofden overvliegen. Uiteindelijk hebben we er twee gehoord en 1 zien. Een geslaagde avond.

Patrick en Miriam

Nachtzwaluw

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding: Nachtzwaluw, Vlinderstichting.nl

Het jaar 2020 is voor de Vogelwerkgroep goed begonnen: diverse excursies en andere activiteiten met een grote groep leden en de start van een broedvogelmonitoringproject van SOVON in het Karregat (Nuland) als groepsproject.

En toen sloeg corona toe. Na februari zijn er tot de zomer geen activiteiten meer geweest van de Vogelwerkgroep. In de zomer zijn we nog voor enkele activiteiten met een beperkte groep bij elkaar gekomen om daarna weer ‘in winterslaap’ te gaan. In het najaar is er nog wel een digitale enquête gehouden om te bepalen wat we in 2021 gaan doen: we hebben ons activiteitenprogramma doorgeschoven naar 2021, in de hoop dat we straks eindelijk weer echt als groep aan activiteiten kunnen deelnemen. Ondertussen zijn we, ondanks de weinige activiteiten, toch weer gegroeid in aantal leden. Nu staat de teller op 52.

Léon van Balkom, coördinator Vogelwerkgroep

Nachtzwaluwen MaashorstOp zaterdag 18 juli zijn enkele leden van de vogelwerkgroep naar de Maashorst gegaan om daar naar de nachtzwaluw te speuren. Een zomergast die op half open heide gebieden leeft en zijn nest op de grond tussen de heideplanten heeft. Even voor schemering waren we in het gebied en werden we welkom geheten door twee raven en een snel overvliegende havik.

De oren werden gespitst om naar het unieke geluid van de nachtzwaluw te luisteren. Even voor tienen liet de eerste zich horen. Maar ja. Horen is nog niet zien. Een tijd later toch de vogel gezien met zijn karakteristieke silhouet en trage diepe vleugelslag. Uiteindelijk hebben we er twee gehoord en 1 zien vliegen en deze ook op een tak zien zitten. Een geslaagde avond.

Patrick en Miriam

Klik hier voor het Geluid van de nachtzwaluw (YouTube)  

DSC 72161cMaandagavond 13 juli is voor het eerst sinds de versoepeling van de coronamaatregelen de vogelwerkgroep weer eens echt als groep op stap geweest naar de Koornwaardse plassen (Natuurmonumenten). Op het allerlaatste moment is via de mail een uitnodiging verstuurd en dat resulteerde toch nog in 10 deelnemers. We verzamelden bij de Empelse sluis en liepen vanaf daar het gebied in. Het is een voormalige vuilstort, wat alleen nog te zien is aan de ontluchtingspalen die uit de grond steken. Verder is het een ruig, begraasd gebied met enkele plassen met zandplaten en uiterwaarden.

 

Resultaten van de SOVON Watervogeltelling 2019/2020.

Door leden van de IVN-Vogelwerkgroep worden jaarlijks van september t/m april maandelijks watervogeltellingen uitgevoerd. Dat doen wij in de Hedelse Bovenwaard, het uiterwaardengebied van de Maas tussen Hedel en Kerkdriel. In de lijst hieronder (lees meer....) staan de resultaten.

Ger Nouwens en Henk Vennix

Iedereen kan vanuit huis meegenieten van de vogels in de lente! De publiekslievelingen ooievaar, steenuil, slechtvalk en bosuil zijn dit jaar ook weer van de partij.  Klik op het plaatje om naar de camera's te gaan. Beleef de Lente is een initiatief van Vogelbescherming Nederkand.

Beleef de lente 

IMG 4890cOp zaterdag 14 maart hebben enkele leden van de IVN-Vogelwerkgroep weer de watervogels geteld voor SOVON. Met Ger, Jaap, Ria en ikzelf hebben we totaal 35 soorten waargenomen waaronder 9 brilduikers, 2 wintertalingen, 10 slobeenden, 10 buizerds en veel ganzen en andere eendensoorten. In de reigerkolonie aan een wiel aan de Maas zaten de blauwe reigers al te broeden op de nesten. De toegangsweg naar de Hedelse Bovenwaard stond onder water maar met laarzen net bereikbaar. Er liepen tientallen konijnen op en neer omdat hun holen volgelopen waren. Volgende maand is alweer de laatste telling, het was een bijzonder ochtend en met dit coronavirus kun je maar beter de natuur in gaan en het advies van sociale onthouding opvolgen.

Henk Vennix, foto's: Henk Vennix en Ria van Lee

VogelaarsVanwege slecht weer op 29 februari werd de excursie door Hans verzet naar 7 maart, met als beloning een prachtige dag. Qua weer en qua waarnemingen een prachtige dag! Met 11 mensen verdeeld over drie auto’s vertrokken we om 08.00 uur naar Battenoord bij het plaatsje Nieuwe Tonge aan het Grevelingenmeer. Prachtig in beeld kregen we 58 flamingo’s.

Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.