
Wij doen dit in samenwerking met SOVON, waar de Ransuil dit jaar een zogenaamde meeliftsoort is bij het meetnet slaapplaatsen. Dit houdt in dat SOVON dit jaar landelijk extra aandacht aan de winterroesten van Ransuilen besteedt.
Via deze weg doen wij een oproep om winterroesten te melden bij SOVON, de Steenuilenwerkgroep IVN Oisterwijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Titia van Heusden (IVN 's-Hertogenbosch): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kijk ook op de site van SOVON of klik de volgende link aan: http://www.sovon.nl/default.asp?id=974. Hier vindt u een handleiding voor het tellen en doorgeven van de winterroesten.
De Ransuil is een uil die niet zo opvalt door zijn teruggetrokken leefwijze. Alleen in de wintermaanden gaat deze uil zich groeperen met zijn soortgenoten op zogenaamde roestplaatsen. Op zo’n roestplaats zitten vaak tien of meer uilen bij elkaar in een boom. De aanwezigheid van grote hoeveelheden braakballen en poep onder de boom verraadt hun aanwezigheid. Zoek deze uil dus niet in de lucht, maar op de grond en kijk daarna naar boven.
De Ransuil staat op de rode lijst en wij willen graag weten hoeveel uilen zich jaarlijks in de wintermaanden in onze provincie ophouden. Door dit een aantal jaren achter elkaar te doen hopen we een beeld te krijgen van afname, toename of stabiel blijven van het aantal uilen.