
Pestvogels broeden in Noord Scandinavië en Siberië en dalen soms af naar West Europa. De leden van IVN 's-Hertogenbosch die mee waren met de jaarlijkse waddenexcursie hebben afgelopen week de pestvogels meerdere malen kunnen waarnemen. Het zijn prachtige vogels! Kijk maar in ons foto-album Schier....
In de meeste jaren gaat het om enkelingen, maar af en toe treden er invasies op. Verspreid over het land zitten dan honderden of zelfs duizenden pestvogels. De kleurige vogels zitten vooral op struiken met bessen, zoals meidoorn, vuurdoorn en Gelderse roos. In de duinen en het dorp van Schiermonnikoog zijn de pestvogels momenteel prachtig te zien.
Tekort
Pestvogelinvasies komen voor als er in de broedgebieden een tekort aan voedsel is. Anders blijven ze de hele winter in het noorden. Vroeger vreesde men dat de onvoorspelbare komst van deze mysterieuze, opvallende vogels, een voorbode van een pestepidemie of ander onheil was. Het dier heeft daar zijn naam aan te danken.
Duizenden vogels
Grote invasies met duizenden vogels vonden plaats in de winters 1965 – 1966 en 1995 – 1996. Of het dit jaar ook komt tot een grote invasie is nog niet te zeggen, maar de grote aantallen in oktober beloven veel goeds.

(Fotograaf: C. Borras Bron: Natuurmonumenten)